Οι άνθρωποι που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι εθισμένοι στη γυμναστική σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της σχετικής μελέτης στο Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 2.100 ανθρώπων οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε εννέα μελέτες σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία και Ιταλία.

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, οι πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές ήταν 3,7 φορές πιθανότερο να είναι εθισμένοι στη γυμναστική από όσους δεν παρουσίαζαν τέτοιο πρόβλημα.

«Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν στοιχεία εθισμού στην προσωπικότητά τους και ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Ξέρουμε, επίσης, ότι μια μη υγιής σχέση με το φαγητό συχνά σημαίνει αυξημένη ποσότητα άσκησης, τώρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που αυτή υπολογίζεται ως παράγοντας κινδύνου», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Δρ. Mike Trott.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο στην αρχή κάθε νέου έτους οι άνθρωποι να θέτουν ως στόχο να τρέφονται καλύτερα και να γυμνάζονται, είναι πολύ σημαντικό, όμως, να αποφεύγουν τις αυστηρές δίαιτες ή τα διατροφικά προγράμματα που εξαιρούν εντελώς κάποια τρόφιμα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η εκδήλωση σημαδιών διατροφικής διαταραχής αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μιας μη υγιούς σχέσης με την άσκηση, φαινόμενο που με τη σειρά του έχει αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων στην ψυχική υγεία και τους τραυματισμούς», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Δια του λόγου το αληθές, οι συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη υπέφεραν από σοβαρές ιατρικές παθήσεις ως αποτέλεσμα της υπερβολικής άσκησης, όπως κατάγματα, αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων σε νεότερους ασθενείς και αυξημένη γενική θνησιμότητα.

Η τελευταία συμβουλή των συγγραφέων της μελέτης απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας, ώστε να παρακολουθούν ενδελεχώς την άσκηση των ατόμων που παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές.