Όσο περισσότερο πλαστικό εισβάλει στην καθημερινότητά μας, τόσο μεγαλύτερες ποσότητές του θα καταλήγουν στο ανθρώπινο σώμα, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από πλήθος μελετών. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού ισχυρίζονται τώρα ότι και η ανδρική γονιμότητα κινδυνεύει από τα μικροπλαστικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Toxicological Sciences, διαπιστώθηκαν «σημαντικές συγκεντρώσεις» μικροπλαστικών τόσο στους όρχεις σκύλων όσο και ανθρώπων. Τα νέα αυτά ευρήματα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες τάσεις που αφορούν την ανδρική γονιμότητα, φέρνοντας τη μόλυνση από τα πλαστικά ως έναν από τους υπόπτους για την επιδείνωση της αναπαραγωγικής τους υγείας.

«Η μελέτη μας αποκάλυψε την παρουσία μικροπλαστικών σε όλους τους όρχεις ανθρώπων και σκύλων που εξετάσαμε», αναφέρει ο Δρ Xiaozhong «John» Yu, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, στο Κολέγιο Νοσηλευτικής. Συνολικά, η μελέτη αποκάλυψε 12 τύπους μικροπλαστικών σε 47 όρχεις σκύλων και 23 ανθρώπινους όρχεις.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε ανθρώπινους ιστούς από το Γραφείο Ιατρικών Ερευνών του Νέου Μεξικού, το οποίο αποθηκεύει ιστούς από νεκροψίες έως και επτά χρόνια μετά το θάνατο ενός ατόμου. Αντίστοιχα, τα δείγματα ιστού των σκύλων προήλθαν από τα καταφύγια ζώων της πόλης του Αλμπουκέρκι και από ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές που πραγματοποιούν στειρώσεις.

Όπως αποκάλυψαν τα δεδομένα από αυτά τα δείγματα όρχεων, εντοπίστηκαν 122,63 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού πλαστικό στους όρχεις των σκυλιών και 329,44 μικρογραμμάρια πλαστικού ανά γραμμάριο στους ανθρώπους, περίπου δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα σε σύγκριση με τους σκύλους και αντίστοιχα υψηλότερη από τις συγκεντρώσεις μικροπλαστικών σε εξετάσεις του πλακουντιακού ιστού. Ένα μικρογραμμάριο αντιστοιχεί στο ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου.

«Στην αρχή, αμφέβαλλα ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο αναπαραγωγικό σύστημα», παραδέχεται ο Δρ Yu. «Όταν όμως έλαβα για πρώτη φορά τα αποτελέσματα για τους σκύλους εξεπλάγην. Έμεινα ακόμη περισσότερο έκπληκτος όταν έλαβα τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους» συμπληρώνει.

Όσον αφορά την προέλευση των μικροπλαστικών, όσα πολυμερή βρέθηκαν στους ανθρώπινους όρχεις ανήκαν κυρίως το πολυαιθυλένιο (PE) – ένα συστατικό για την κατασκευή πλαστικών σακουλών και μπουκαλιών. Στους σκύλους, ανίχνευσαν επίσης PVC, ένα συστατικό σε βιομηχανικά, δημοτικά και οικιακά υδραυλικά υλικά. Αν και δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις ίδιες δοκιμές με το ανθρώπινο σπέρμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους σκύλους ήταν πολύ χαμηλότερος όταν τα δείγματα περιείχαν υψηλά επίπεδα PVC. Συνεπώς, ο Δρ Yu επισημαίνει ότι είναι σαφής η επίδραση του μικροπλαστικού στην αναπαραγωγική υγεία και οι σκύλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική απόδειξη.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών στα δείγματα αυτοψίας ήταν 35 ετών. Με αυτό κατά νου, ο Yu λέει ότι αυτή η μόλυνση από το πλαστικό πιθανότατα ξεκίνησε δεκαετίες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι η τάση για μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες μπορεί να ξεκινήσει πολύ πριν οι άνδρες φτάσουν καν στην ενηλικίωση.

«Ο αντίκτυπος στη νεότερη γενιά μπορεί να είναι πιο ανησυχητικός», προειδοποιεί ο Yu. «Πρέπει να εξετάσουμε πραγματικά ποιες είναι οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Είναι τα μικροπλαστικά ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη μείωση;» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Υπογονιμότητα: Οι γυναίκες ή οι άνδρες πλήττονται τελικά περισσότερο;

Η βραδινή συνήθεια που κάνει κακό στο σπέρμα

Τι κάνουν σωστά οι άνδρες με τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν γερό σπέρμα