Προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Sleep δείχνουν ότι η μεγαλύτερη έκθεση στο φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές τις απογευματινές και βραδινές ώρες σχετίζεται με εξασθένιση της ποιότητας του σπέρματος.

Η συγκέντρωση, η κινητικότητα και η προοδευτική κινητικότητα του σπέρματος, δηλαδή η ικανότητα των σπερματοζωαρίων να «κολυμπούν» σωστά», ήταν χαμηλότερες και το ποσοστό των ακινητοποιημένων σπερματοζωαρίων, που δεν ήταν ικανά να κολυμπήσουν, ήταν υψηλότερα στους άνδρες που ανέφεραν ότι κάνουν χρήση του smartphone και του τάμπλετ τους τη νύχτα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σπέρματος από 116 άνδρες 21-59 ετών, οι οποίοι εκείνη την περίοδο υποβάλλονταν σε τεστ αξιολόγησης γονιμότητας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες ύπνου και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

«Η χρήση smartphone και τάμπλετ το απόγευμα και το βράδυ σχετίστηκε με εξασθένιση της ποιότητας του σπέρματος. Επιπλέον, η χρήση smartphone το απόγευμα, τάμπλετ το βράδυ και η παρακολούθηση τηλεόρασης το απόγευμα σχετίστηκαν όλα με εξασθένιση της συγκέντρωσης σπέρματος. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει τέτοια είδη συσχετισμών ανάμεσα στην ποιότητα του σπέρματος και τον χρόνο έκθεσης στο φως μικρού μήκους κύματος που εκπέμπουν τα ψηφιακά μέσα και κυρίως τα smartphone και τα τάμπλετ τις απογευματινές και βραδινές ώρες», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Amit Green, από το Ινστιτούτο Ύπνου και Κόπωσης του Ιατρικού Κέντρου Assuta στο Ισραήλ.

Τέλος, η μελέτη βρήκε ένα συσχετισμό ανάμεσα στη μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου και το υψηλότερο σύνολο σπέρματος και μεγαλύτερη προοδευτική κινητικότητα. Αντιθέτως, ο λιγότερος ύπνος σχετίστηκε με χειρότερη ποιότητα σπέρματος.

Διαβάστε επίσης

Υπογονιμότητα: Νέα μέθοδος σώζει τους άνδρες

Ο παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση – Μπορείτε να τον αποφύγετε;

Ο καρπός που ενισχύει το σπέρμα