Σε κίνδυνο βρίσκεται η ανδρική γονιμότητα από την έκθεση σε εντομοκτόνα, σύμφωνα με νέα συστηματική ανασκόπηση ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τη Melissa J. Perry, Sc.D., MHS, Πρύτανη στη Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Mason. Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στο Environmental Health Perspectives, παρατηρείται παγκοσμίως ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της έκθεσης σε εντομοκτόνα και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος σε ενήλικες άνδρες.

«Η κατανόηση των τρόπων που τα εντομοκτόνα επιδρούν στη συγκέντρωση σπέρματος στους άνδρες είναι κρίσιμη, δεδομένης της έντονης παρουσίας τους στο περιβάλλον και των τεκμηριωμένων κινδύνων που ενέχουν για την αναπαραγωγική υγεία. Τα εντομοκτόνα αποτελούν ανησυχητικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και όλους τους άνδρες, οι οποίοι εκτίθενται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων και νερού» ανέφερε η ερευνήτρια Lauren Ellis, MPH, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Northeastern.

Η ομάδα εξέτασε τα στοιχεία 50 σχεδόν χρόνων σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε δύο ευρέως χρησιμοποιούμενες κατηγορίες εντομοκτόνων, τα οργανοφωσφορικά και τα τους N-μεθυλοκαρβαμιδικούς εστέρες, και διαπίστωσε συνεχείς συσχετίσεις με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και δη υπό το πρίσμα των καταγεγραμμένων από άλλες μελέτες πτωτικών τάσεων στην ποιότητα του σπέρματος.

«Η παρούσα ανασκόπηση είναι αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, αξιολογώντας πάνω από 25 χρόνια έρευνας σχετικά με την ανδρική γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία. Ο όγκος των διαθέσιμων στοιχείων υποδεικνύει πλέον την ανάγκη για λήψη ρυθμιστικών μέτρων ώστε να περιοριστεί η έκθεση στα εντομοκτόνα» δήλωσε η Δρ Perry.

Η ερευνητική ομάδα ανασκόπησε τα δεδομένα 25 μελετών που διεξήχθησαν σε διάστημα πέντε δεκαετιών σχετικά με την επαγγελματική και περιβαλλοντική έκθεση των ανθρώπων στα εντομοκτόνα και κατέληξε σε συνεπή στοιχεία για ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε εντομοκτόνα και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος.

Διαβάστε επίσης:

Η βραδινή συνήθεια που κάνει κακό στο σπέρμα

Ανδρική γονιμότητα: Οκτώ παράγοντες που κάνουν κακό στο σπέρμα

Τι κάνουν σωστά οι άνδρες με τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν γερό σπέρμα