Με μη κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον σχετίζεται η έλλειψη βιταμίνης D σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Acta Neurologica Scandinavia.

Ομάδα ειδικών από το Κέντρο Κλινικής Έρευνας Νευρολογικών Παθήσεων Suzhou στην Κίνα, με επικεφαλής τον Δρ. Hui‐Jun Zhang συγκρότησε μια ομάδα μελέτης που απαρτιζόταν από 367 άτομα. Οι 182 έπασχαν από νόσο Πάρκινσον και οι 185 ήταν απολύτως υγιείς.

Όπως παρατηρήθηκε οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους. Επιπρόσθετα, εκείνοι με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ήταν πιο πιθανό να έχουν κάποια πτώση, να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον ύπνο, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D ενδέχεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση μη κινητικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον.

«Καθώς διάφορα μη κινητικά συμπτώματα θέτουν ένα επιπλέον φορτίο στα άτομα με νόσο Πάρκινσον και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, η χορήγηση βιταμίνης D ενδέχεται να είναι μία πιθανή επιπρόσθετη βοήθεια για τη βελτίωση αυτών των συμπτωμάτων στα οποία δε δίνεται τόση σημασία», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Chun Feng Liu, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Soochow στην Κίνα.