Ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχολογική κατάσταση πασχόντων από νόσο Πάρκινσον φαίνεται να έχει η γιόγκα. Σύμφωνα με τα ευρήματα μικρής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology.

Στα πλαίσια της μελέτης οι ερευνητές ανέθεσαν σε 138 ενήλικες με νόσο Πάρκινσον να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων γιόγκα ή σε αντίστοιχης χρονικής διάρκειας πρόγραμμα διατάσεων και αντιστάσεων (βάρη). Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να σταθούν και να περπατήσουν χωρίς μπαστούνι.

Η γιόγκα ήταν τόσο αποτελεσματική όσο η προπόνηση με αντιστάσεις και διατάσεις για τη βελτίωση των κινητικών δυσκολιών, κατέληξε η μελέτη.

Αλλά οι άνθρωποι που έκαναν γιόγκα βίωσαν μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και δυσκολίας αντίληψης που σχετίζεται με την ασθένειά τους. Οι ασθενείς που ήταν μέλη του γκρουπ της γιόγκα ανέφεραν επίσης μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τους και στην ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε καθημερινές δραστηριότητες παρά την πάθηση.

«Πριν τη μελέτη γνωρίζαμε ότι οι ασκήσεις μυαλού και σώματος όπως η γιόγκα και οι διατάσεις βελτιώνουν τη σωματική υγεία των ασθενών με νόσο Πάρκινσον. Ωστόσο η βελτίωση στην ψυχική τους υγεία δεν ήταν γνωστή», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Jojo Kwok από το Πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ.

«Η μελέτη καταλήγει πως η γιόγκα ανακουφίζει από τον ψυχολογικό πόνο, βελτιώνει την πνευματική ευεξία και την ποιότητα ζωής πέρα από την επίδραση στα κινητικά συμπτώματα. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως η γιόγκα έχει πια αποδειχθεί πως είναι πιο χρήσιμη από τις διατάσεις».

Όσον αφορά τις παρενέργειες, τέσσερις από τους συμμετέχοντες στην ομάδα της γιόγκα ανέφεραν ελαφρύ πόνο στο γόνατο ενώ το ίδιο ανέφεραν και δύο από το έτερο γκρουπ. Κανένας όμως από τους ασθενείς δεν είχε πιο σοβαρές παρενέργειες.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν το ότι αρκετοί συμμετέχοντες εγκατέλειψαν την έρευνα και είναι επίσης πιθανό πως τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά για τους ασθενείς με περισσότερες κινητικές δυσκολίες, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από αυτή τη μελέτη.

«Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα εξακολουθούν να προσθέτουν ένα σημαντικό στοιχείο για τους πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον καθώς η γιόγκα θα μπορούσε να είναι ευεργετική για αυτούς», ανέφερε η Cathrine Justice.