Aπαραίτητη είναι η ρύθμιση της χοληστερόλης από νωρίς προκειμένου να προληφθεί η καρδιακή νόσος, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, η υψηλότερη χοληστερόλη έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής νόσου, ακόμα κι αν οι τιμές της ρυθμιστούν μετά από κάποια ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες τιμές της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και της συστολικής αρτηριακής πίεσης συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε ανθρώπους 55 ετών ή νεότερους, 55 έως 60, 61 έως 65 και άνω των 65. Μάλιστα η αυξημένη χοληστερόλη LDL και η αρτηριακή πίεση σε νεαρή έως μέση ηλικία αύξανε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ανεξάρτητα από τα επίπεδά τους στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο Δρ. Nelson Wang από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ και η επιστημονική του ομάδα ανέλυσαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank, συμπεριλαμβάνοντας 136.648 συμμετέχοντες για τη χοληστερόλη LDL, 135.431 συμμετέχοντες για τη συστολική αρτηριακή πίεση και 24.052 περιστατικά στεφανιαίας νόσου.

Αξιολογώντας την επίδραση της διάρκειας της έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαπίστωσαν ότι όταν η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα, ο κίνδυνος πρόκλησης στεφανιαίας νόσου ήταν μεγαλύτερος ανεξάρτητα από τα επίπεδά τους στην μετέπειτα ζωή τους.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της δια βίου παρακολούθησης των παραγόντων κινδύνου για την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων, ξεκινώντας μάλιστα από νωρίς. Αυτό θεωρείται σημαντικό, καθώς η αυξημένη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη στους νεαρότερους ενήλικες θα αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μελλοντικά, ακόμα και αν οι παράγοντες κινδύνου έχουν ελεγχθεί» καταλήγει ο Δρ. Nelson Wang.

Διαβάστε ακόμη:

Έχετε πίεση; Μια διαιτολόγος δίνει τέσσερα χρήσιμα tips για να την ρίξετε με φυσικό τρόπο

Υπέρταση: O συνδυασμός που αυξάνει επικίνδυνα την πίεση

Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι τη μετράτε; Τι πρέπει να προσέξετε