Περισσότερα προβλήματα υγείας από τα νεανικά χρόνια, μεγαλύτερη ανησυχία για την διερεύνηση και την αντιμετώπισή τους, και σαφώς πιο ευαίσθητος ψυχισμός διακρίνουν την τρίτη ηλικία, η οποία χρειάζεται και αναζητά τρόπους να αισθάνεται ασφαλής και να διαχειρίζεται άμεσα και γρήγορα τυχόν θέματα υγείας.

Μεταξύ των διεξόδων αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι και τα ασφαλιστήρια Υγείας, τα οποία διασφαλίζουν την πρόσβαση στα ιδιωτικά νοσοκομεία, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα .

Μπορούν όμως οι πολίτες να αποκτήσουν τα τελευταία χρόνια του εργασιακού τους βίου ή και στα επόμενα της συνταξιοδοτικής περιόδου ένα ασφαλιστήριο υγείας; Ακόμη μπορούν να διατηρήσουν το συμβόλαιο που έχουν συνάψει πριν από χρόνια;

Μάλιστα στην δεύτερη περίπτωση, της διατήρησης ενός συμβολαίου, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα έως αδιέξοδα καθώς ως γνωστόν οι ετήσιες ανατιμήσεις λόγω ιατρικού πληθωρισμού και λόγω ηλικίας, ανεβάζουν τα ασφάλιστρα σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα που ίσως αδυνατούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Ωστόσο, η απάντηση στο ερώτημα, εάν μπορούν με προσιτό κόστος να έχουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία, είναι θετική.

Η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης σε συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία δίνει τη λύση με τη μορφή των προγραμμάτων Capitation. Τα προγράμματα αυτά δίνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία με ένα ή και περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο κάτοχός τους δηλαδή μπορεί να πηγαίνει μόνο σε συγκεκριμένα συμβεβλημένα νοσοκομεία και όχι σε όποιο νοσηλευτικό ίδρυμα επιθυμεί. Όμως με αυτά τα προγράμματα επιτυγχάνεται η έστω και περιορισμένη πρόσβαση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην ιδιωτική υγεία.

Τι κερδίζει ο κάτοχος ενός προγράμματος Capitation; Αρχικά, πιο βιώσιμο και προσιτό ασφάλιστρο. Εν συνεχεία, πρόσβαση σε υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας, και τη δυνατότητα σύναψης ασφαλιστηρίου ακόμη και με κάποια (σχετικά) προβλήματα υγείας στο ιατρικό του ιστορικό, που σε άλλες περιπτώσεις προγραμμάτων υγείας θα αποτελούσαν ασφαλιστικό σκόπελο είτε λόγω υψηλού ασφαλίστρου είτε λόγω μη κάλυψης του προβλήματος.

Από την άλλη μεριά, ας δούμε τι χάνει ο κάτοχος ενός τέτοιου προγράμματος. Πρακτικά στερείται της ευχέρειας να επιλέξει όποιο ιδιωτικό νοσοκομείο θέλει καθώς όπως προαναφέρθηκε το πρόγραμμα Capitation δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένα θεραπευτήρια.

Η εναλλακτική αυτή επιλογή έρχεται να προσφέρει ανακούφιση σε όσους δεν αντέχουν τις αυξήσεις στο πρόγραμμα Υγείας που κατέχουν χρόνια. Επίσης σε όσους δεν είχαν ποτέ ιδιωτική ασφάλιση δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουν τώρα ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο Υγείας με τις συνακόλουθες ευνοϊκές παροχές του. Σαφώς και η αγορά παρέχει πολλά προϊόντα και η έρευνα από την πλευρά των ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη σε συνεργασία με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο προκειμένου να εντοπίσουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη Ηλικία: Τα ασφαλιστικά προγράμματα για την «ώρα ανάγκης» και την ευπρεπή διαβίωση

Ασφάλεια Ζωής: Λύσεις για να εξασφαλίσετε τους αγαπημένους σας

Iδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα: Οκτώ λόγοι να το επιλέξετε