Από ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη, η σεμαγλουτίδη έγινε διάσημη σε σύντομο χρονικό διάστημα για τη δράση της στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την απώλεια βάρους.

Η σεμαγλουτίδη ως ουσία λειτουργεί μιμούμενη τις ορμόνες του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, μιμείται μια ορμόνη που ονομάζεται GLP-1, η οποία παράγεται φυσικά στο έντερο και ενεργοποιείται από την πρόσληψη τροφής, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του καταστέλλει την όρεξη. Επιπλέον, επιβραδύνει την πέψη, κρατώντας την τροφή στο στομάχι και το έντερο περισσότερο πριν απορροφηθεί.

Ωστόσο, όπως κάθε φάρμακο, θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, μεταξύ άλλων ναυτία και κοιλιακό άλγος. Επειδή ρυθμίζει την όρεξη και οδηγεί σε λιγότερη κατανάλωση τροφής, είναι απαραίτητο οι ασθενείς να τροποποιήσουν τη διατροφή τους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Ο δρ. Nate Wood, Καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Yale επισημαίνει τα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφύγουν και ποια να προτιμήσουν όσοι λαμβάνουν σεμαγλουτίδη.

Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα

Τηγανητές πατάτες, κεφτεδάκια και διάφορα αντίστοιχα εδέσματα είναι πράγματι λαχταριστά και νόστιμα, ωστόσο περιέχουν αρκετά λιπαρά. Για την ακρίβεια, περισσότερες από τις μισές θερμίδες σε αυτά τα τρόφιμα προέρχονται από τα λίπη.

Τρόφιμα που συστήνονται: Επειδή στην απώλεια βάρους δε χάνεται μόνο το σωματικό λίπος, αλλά και μυϊκή μάζα, οι ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη θα πρέπει να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως όσπρια, θαλασσινά και βούτυρα ξηρών καρπών, αντικαθιστώντας για τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες

To λευκό ψωμί, το ρύζι και τα απλά ζυμαρικά περιέχουν αρκετές θερμίδες, αλλά είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη, θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν με πιο θρεπτικά, εφόσον παρουσιάζουν απώλεια της όρεξης.

Τρόφιμα που συστήνονται: Όταν πρόκειται για υδατάνθρακες, η επιλογή αμυλούχων λαχανικών (όπως γλυκοπατάτες, καλαμπόκι ή αρακάς) και δημητριακών ολικής αλέσεως (όπως ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως) είναι καλύτερη επιλογή, σε συνδυασμό με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Καφές και αλκοόλ

Τόσο ο καφές όσο και το αλκοόλ θα μπορούσαν να διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία του στομάχου. Εάν οι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία, η υπερβολική κατανάλωση καφέ ή αλκοόλ κατά τη λήψη της σεμαγλουτίδης, τα συμπτώματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.

Ροφήματα που συστήνονται: Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα, όπως καούρα, περιορίστε τον καφέ σε δύο φλιτζάνια την ημέρα και το αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα. Εναλλακτικά, το τσάι με τζίντζερ ή το νερό με φέτες αγγουριού και μέντα έχουν την ικανότητα να ηρεμήσουν το στομάχι.

Μεγάλα γεύματα

Η λήψη της σεμαγλουτίδης επιβραδύνει την πέψη, και συνεπώς, τα μεγαλύτερα γεύματα ενδεχομένως να δημιουργήσουν πεπτικές διαταραχές, όπως φούσκωμα, ναυτία ή υπερβολικό αίσθημα κορεσμού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Γι΄ αυτό, συστήνεται η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνδυάζοντας φρούτα και λαχανικά με μια πηγή πρωτεΐνης. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν μήλα με φυστικοβούτυρο, καρότα με χούμους ή γιαούρτι με φρέσκα μούρα.

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια βάρους: Πόση σημασία έχει το timing των γευμάτων

Τρία βήματα που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους- Τι να κάνετε

Αδυνάτισμα: Ποιοι το πετυχαίνουν καλύτερα με φάρμακα και ποιοι με δίαιτα