Το ελιξίριο της νεότητας πολλοί επιστήμονες έχουν επιχειρήσει να εντοπίσουν, αναζητώντας ενδείξεις σε διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής. Μέσα σε αυτές τις προσπάθειες, μια νεότερη εστιάζει στα ενδότερα του οργανισμού και συγκεκριμένα σε έναν παράγοντα που επιταχύνει τη χρόνια φλεγμονή.

Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ανακάλυψαν ότι καθώς γερνάμε, τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται μακροφάγα, μειώνουν την ικανότητά τους να απορροφούν και να χρησιμοποιούν το ασβέστιο.  Αυτή η μείωση συμβάλλει σημαντικά στη χρόνια φλεγμονή, που παρατηρείται σε προχωρημένη ηλικία. Αυτό που συμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο είναι η λανθασμένη σηματοδότηση ασβεστίου στα μιτοχόνδρια, τις δομές παραγωγής ενέργειας εντός των κυττάρων ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγεί στην επιζήμια φλεγμονή.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για την εύρεση ενός τρόπου επιβράδυνσης της γήρανσης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη, υγιέστερη ζωή και προσφέροντας λύσεις για την πρόληψη παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και οι διαταραχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη γήρανση.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της φλεγμονής δεν είναι τόσο απλή όσο η κατανάλωση συμπληρωμάτων ασβεστίου. Το βασικό ζήτημα είναι η μειωμένη ικανότητα των μακροφάγων να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το ασβέστιο. Τα ευρήματα αυτά έχουν εντοπίσει τον ακριβή μοριακό μηχανισμό που παίζει ρόλο, ανοίγοντας την πόρτα για πιθανές λύσεις για την τόνωση των κυττάρων που γερνούν. Ενισχύοντας την πρόσληψη ασβεστίου σε αυτά τα μιτοχονδριακά μακροφάγα, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί  η φλεγμονή. Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή για τη στόχευση αυτών των μακροφάγων που κατοικούν στους ιστούς.

«Θεωρώ ότι κάναμε μια σημαντική θεωρητική ανακάλυψη για την κατανόηση των μοριακών βάσεων της φλεγμονής που σχετίζεται με την ηλικία» αναφέρει σχετικά ο δρ Bimal N. Desai, του Τμήματος Φαρμακολογίας της UVA και του Κέντρου Ανοσολογίας Carter. «Η ανακάλυψη αυτή φωτίζει νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την παρεμπόδιση των φλεγμονωδών διαδικασιών που βρίσκονται στην καρδιά πολλών καρδιομεταβολικών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών» προσθέτει.

O ρόλος των μακροφάγων

Τα μακροφάγα είναι τα βασικά λευκά αιμοσφαίρια που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βοηθούν στην απομάκρυνση των κυτταρικών υπολειμμάτων απορροφώντας νεκρά ή ετοιμοθάνατα κύτταρα, λειτουργώντας επίσης ως φρουροί του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας από παθογόνους μικροοργανισμούς και άλλες εξωτερικές απειλές. Αν και οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει ότι η αποτελεσματικότητα των μακροφάγων μειώνεται με την ηλικία, ο λόγος παρέμενε ανεξιχνίαστος μέχρι τα πρόσφατα ευρήματα του Δρ Desai.

Ο κεντρικός μηχανισμός που εντόπισε η ερευνητική ομάδα φαίνεται πως προκαλεί τις μεταβολές των μακροφάγων που σχετίζονται με την ηλικία. Οι μεταβολές αυτές καθιστούν τα μακροφάγα ευάλωτα σε συνεχείς, ήπιες φλεγμονές. Όταν αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αντιμετωπίζουν απειλές ή βλάβες στους ιστούς, μπορούν να αντιδράσουν υπερβολικά, οδηγώντας στη χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με τη γήρανση.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα μπορούσε να εφαρμοσθεί όχι μόνο για τα μακροφάγα αλλά και για άλλα παρόμοια ανοσοποιητικά κύτταρα που παράγονται στο μυελό των οστών. Αυτό υποδηλώνει τη δυνατότητα ενίσχυσης της απόδοσης αυτών των κυττάρων, δίνοντας στο ανοσοποιητικό μας σύστημα μια πολύτιμη ώθηση κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας.

Η επόμενη φάση απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσπάθεια κατανόησης και δυνητικής χειραγώγησης αυτής της μιτοχονδριακής διαδικασίας σε διαφορετικούς τύπους μακροφάγων για απτά οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε ακόμη:

Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και καταπολεμά τη φλεγμονή

Φλεγμονή: Οι τροφές που την προκαλούν και αυτές που την καλμάρουν

Το θαυματουργό συστατικό που «δαμάζει» τη φλεγμονή και την πολλαπλή σκλήρυνση