Η γεύση του θυμίζει γλυκοπατάτα και όχι τυχαία, αφού η ρίζα taro  – το γνωστό μας κολοκάσι – είναι πλούσια σε άμυλο. Παράλληλα, αυτή η υπερτροφή περιέχει και μια σειρά άλλων, πολύτιμων για τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στην υγεία και την ομαλή λειτουργία του.

Αποτελώντας πλούσια πηγή βιταμινών A, C, αμινοξέων και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, αυτή η ρίζα διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που τονώνουν το ανοσοποιητικό και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του στόματος. Θεωρείται αντιδιαβητική τροφή καθώς, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη και της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ χάρη στις σημαντικές ποσότητες καλίου, βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου, χάρη στις πρεβιοτικές ίνες που περιέχει, προάγοντας συνολικά την υγεία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, τα αέρια, η δυσπεψία και οι στομαχικές κράμπες. Αποτελεί, επιπλέον, εξαιρετική φυτική πηγή σιδήρου, διεγείροντας την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Τέλος, προωθεί την αντιγήρανση και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, μέσω των βιταμινών Α και Ε, ενώ επιταχύνει και τη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων.

Μερικά από τα κυριότερα οφέλη που έχει το κολοκάσι ή αλλιώς η ρίζα taro για την υγεία είναι:

1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά

Μόλις ένα φλιτζάνι (132 γραμμάρια) μαγειρεμένου taro μπορεί να σας προσφέρει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες C, E και Β6, κάλιο, μαγνήσιο και πολλά ακόμη στοιχεία σημαντικά για την υγεία του οργανισμού.

2. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η ρίζα taro περιέχει δύο τύπους υδατανθράκων ευεργετικούς για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα: φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο.

Πρόκειται για δύο συστατικά που δεν απορροφώνται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακόμα και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της πέψης και την απορρόφηση άλλων υδατανθράκων, αποτρέποντας τις μεγάλες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι φυτικές ίνες και το ανθεκτικό άμυλο βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αρκετά επιστημονικά στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες τείνουν να παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Μια μελέτη, ειδικότερα, διαπίστωσε ότι για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια φυτικών ινών που καταναλώνονταν την ημέρα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο μειώθηκε κατά 17%. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται εν μέρει στη μείωση της χοληστερόλης που επιτυγχάνουν τόσο οι φυτικές ίνες, όσο και το ανθεκτικό άμυλο.

4. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η ρίζα taro περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ιδιότητάς τους να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Η κύρια πολυφαινόλη της ρίζας taro είναι η κερσετίνη, η οποία πιστεύεται ότι εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα και επιβραδύνει την ανάπτυξη αρκετών τύπων καρκίνων. Αποτελεί, επίσης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει το σώμα από την υπερβολική βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρκίνου.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα της ρίζας ήταν ικανό να ανακόψει την εξάπλωση ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων του μαστού και του προστάτη.

5. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Η διαθέσιμη έρευνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και λιγότερο σωματικό λίπος. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στην ιδιότητα των φυτικών ινών να επιβραδύνουν την πέψη, χαρίζοντας για μεγαλύτερο διάστημα την αίσθηση του κορεσμού και μειώνοντας, κατ’ επέκταση, τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά. Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί, επίσης, με παρόμοιο τρόπο, αφού πιστεύεται ότι αυξάνει την καύση λίπους στο σώμα σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι λάμβαναν ένα συμπλήρωμα ανθεκτικού αμύλου πριν από τα γεύματα κατανάλωναν περίπου 6% λιγότερες θερμίδες και είχαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης μετά το γεύμα.

6. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες και το ανθεκτικό άμυλο είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Όταν αυτά τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν αδιάλυτα στο έντερο, γίνονται τροφή για τα μικρόβια που κατοικούν εκεί, με αποτέλεσμα να προάγουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων, τα οποία, με τη σειρά τους, δημιουργούν λιπαρά οξέα, που τρέφουν τα κύτταρα του εντέρου και τα διατηρούν υγιή και ανθεκτικά.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με φλεγμονώδεις εντερικές διαταραχές, όπως η ελκώδης κολίτιδα, τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στα έντερά τους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση φυτικών ινών και ανθεκτικού αμύλου μπορεί να ενισχύσει αυτά τα επίπεδα, ενισχύοντας την προστασία του οργανισμού έναντι της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εάν αποφασίσετε να εντάξετε αυτή την εξωτική ρίζα στη διατροφή σας, είναι καλό να γνωρίζετε ότι πρέπει να καταναλώνετε πάντοτε μαγειρεμένη, καθώς περιέχει τοξίνες επικίνδυνες για τον οργανισμό εάν καταναλωθεί ωμή. Κατά τα άλλα, μπορείτε να την προσθέσετε τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα, αντλώντας όλα τα πολύτιμα οφέλη που έχει να σας προσφέρει.

Διαβάστε ακόμη:

Το βυσσινί φρούτο που ρίχνει το σάκχαρο και προστατεύει καρδιά και οστά

Το τσάι που καίει λίπος ακόμη και όταν κάθεστε – Δύο φλιτζάνια αρκούν

Έμφραγμα: Το πράσινο πιάτο που μειώνει έως και 26% τον κίνδυνο για την καρδιά