Οι συχνές ασκήσεις αναπνοής, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε μια πρακτική γιόγκα, μπορούν να αυξήσουν τη χωρητικότητα των πνευμόνων με αέρα. Συνεπώς, είναι ένας παράγοντας που με την εξάσκηση θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Πώς όμως θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πόσο καλή είναι η ποιότητα της αναπνοής μας; Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Zydus, στην Ινδία δημιούργησε ένα εύκολο τεστ αναπνοής σε μορφή βίντεο.

Ειδικότερα, εάν ένα άτομο βαθμολογηθεί με 2, δηλαδή μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του για 14 δευτερόλεπτα, έχει «φυσιολογικούς πνεύμονες». Εάν καταφέρει να κρατήσει την αναπνοή για 35 δευτερόλεπτα σημαίνει ότι κάποιος έχει «ισχυρούς πνεύμονες», ενώ όσοι καταφέρουν να κρατήσουν την αναπνοή τους για 70 δευτερόλεπτα, σημειώνοντας το τέλειο 10, έχουν «εξαιρετικούς πνεύμονες».

Ο χρόνος του μέσου ανθρώπου κυμαίνεται μεταξύ 30”-90”και η μεγαλύτερη περίπτωση που έχει καταγραφεί είναι 11′ και 34”.

Αν και δεν είναι σαφές πώς οι ειδικοί κατέληξαν σε αυτό το πρότυπο μετρήσεων, η ικανότητα να κρατάτε την αναπνοή σας για αρκετά δευτερόλεπτα αποτελεί έναν καλό δείκτη συνολικής υγείας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι καπνιστές και όσοι ατμίζουν, αλλά και τα άτομα με πνευμονικές παθήσεις δεν μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για αρκετό χρόνο και μάλιστα ακόμα μικρότερο διάστημα, σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους.

Ενδεχομένως, μάλιστα, να υπάρχει και κάποια σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της μείωσης του χρόνου που μπορεί κάποιος να κρατήσει την αναπνοή του.

Μια ινδική μελέτη από το 2017 διαπίστωσε ότι οι μη καπνιστές μπορούσαν να κρατήσουν την αναπνοή τους για 46,61 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 34,85 δευτερόλεπτα για όσους κάπνιζαν, μια διαφορά δηλαδή της τάξης του 33%.

Ενώ το κάπνισμα θεωρείται ότι βλάπτει την υγεία των πνευμόνων, οι ερευνητές μπορούσαν μόνο να υποθέσουν ότι ο χρόνος κράτησης της αναπνοής είχε κάποια σχέση με την υγεία των πνευμόνων κάποιου.

 

Διαβάστε επίσης

Επτά τρόφιμα για δυνατά πνευμόνια και καλύτερη αναπνοή

Τρία φυτά-βάλσαμο για τους πνεύμονες – Βάλτε τα στο σπίτι