Σπανίως αναρωτιόμαστε για τη σημασία των πνευμόνων μας και το ρόλο τους στη συνολική μας υγεία, παρά μόνο όταν ένα αναπνευστικό πρόβλημα κάνει την εμφάνισή του.

Εν μέσω πανδημίας ωστόσο εκτιμήσαμε όλοι πολύ και βαθιά την αξία της ομαλής και υγιούς αναπνευστικής λειτουργίας.

Καθώς ξεκινά η νέα σεζόν και οι αναπνευστικές λοιμώξεις, εκτός του κορωνοϊού, αναμένεται να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους – άλλωστε η γρίπη έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της από τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά – η θωράκιση των πνευμόνων καθίσταται προτεραιότητα.

Με τη βοήθεια των πνευμονολόγων παραθέτουμε τις κυριότερες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να διατήρησουμε τους πνεύμονες μας γερούς και αλώβητους από τις ιώσεις του χειμώνα.

Χρησιμοποιούμε τη διαφραγματική αναπνοή. Σε αντιδιαστολή με τη ρηχή θωρακική αναπνοή που συνήθως χρησιμοποιούμε η τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής (όπου η κοιλιά γεμίζει αέρα, ενώ ο θώρακας παραμένει σταθερός) αυξάνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων, επιτρέπει την καλύτερη οξυγόνωση του σώματος και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα. Η διαφραγματική αναπνοή μειώνει το αίσθημα της δύσπνοιας, βοηθά στη μείωση των καρδιακών παλμών και προάγει τη σωματική και πνευματική ευεξία. Θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική αναπνοής για τους ασθενείς με ΧΑΠ.

Μετράμε ενώ αναπνέουμε. Ένας καλός τρόπος για να αναπνέουμε βαθιά χρησιμοποιώντας τη μέγιστη χωρητικότητα των πνευμόνων μας είναι τηρούμε ίσο χρόνο κατά την εισπνοή και την εκπνοή – συνήθως η δεύτερη είναι γρηγορότερη. Επομένως έαν η εισπνοή γίνεται π.χ. σε πέντε χρόνους, τότε και η εκπνοή θα πρέπει να γίνεται στους ίδους χρόνους.

Προσέχουμε τη στάση του σώματος. Οι πνεύμονες είναι μαλακοί ιστοί και καταλαμβάνουν τον χώρο που εμείς τους παρέχουμε στο σώμα. Εάν εμείς καμπουριάζουμε ο χώρος αυτός περιορίζεται. Καλό είναι να καθόμαστε συχνά με ίσια πλάτη γέρνοντας ελαφρώς στη ράχη την καρέκλας και παίρνοντας μια βαθιά ανάσα. Με αυτό τον τρόπο ο θώρακας «ανοίγει» και οι πνεύμονες λειτουργούν καλύτερα.

Αποφεύγουμε την έκθεση σε εσωτερικούς ρύπους.  Είναι διαπιστωμένο ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είτε από έναν σύζυγο καπνιστή ή στον χώρο εργασίας, συνδέεται με μια αύξηση κατά 20-30% του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Επομένως αποφεύγουμε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι αλλά και στο γραφείο (και φυσικά δεν καπνίζουμε!).

Γελάμε και γυμναζόμαστε
Το γέλιο μακραίνει τη ζωή όπως όλοι γνωρίζουμε, ενώ παράλληλα γυμνάζει τους πνεύμονές μας. Για την ακρίβεια τα ζωηρά και τρανταχτά γέλια γυμνάζουν τους μύες της κοιλιάς και αυξάνουν την χωρητικότητα των πνευμόνων.
Όσον αφορά την φυσική άσκηση συνολικά αυτή εξασφαλίζει υγιείς πνεύμονες, αλλά και καλύτερη καρδιακή λειτουργία και διάθεση. Θέστε ως στόχο τα 20 λεπτά καθημερινής άσκησης π.χ. ζωηρό περπάτημα.

Τέλος δεν αμελούμε τις απαραίτητες εξετάσεις. Οι τακτικοί έλεγχοι βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, ιδιαίτερα πολύ σοβαρών ασθενειών που συχνά δεν ανιχνεύονται εγκαίρως όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Κατά τον έλεγχο, ο πνευμονολόγος θα σας εξετάσει, θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας  και θα σας συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Αυτές είναι οι καλύτερες ασκήσεις για δυνατούς πνεύμονες

Επτά τρόφιμα για δυνατά πνευμόνια και καλύτερη αναπνοή

Τρία προβλήματα που επηρεάζουν την αναπνοή – Η επέμβαση που τα διορθώνει