Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι αμελώντας την καθαριότητα των δοντιών σας ή αναβάλλοντας το ραντεβού με τον οδοντίατρο μπορεί να θέτετε την υγεία του εγκεφάλου σας σε κίνδυνο; Αυτό ισχυρίζεται τώρα μια νέα, προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάζεται στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι ενδείξεις κακής στοματικής υγιεινής, όπως και η ουλίτιδα, η απώλεια δοντιών, ο ανεπαρκής καθαρισμός και η μη αφαίρεση της πλάκας αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, που αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς και μια βασική αιτία αναπηρίας. Προγενέστερη έρευνα έχει υποστηρίξει, επιπλέον, ότι η ουλίτιδα και άλλα προβλήματα στοματικής υγιεινής συνδέονται με παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας και άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Η μελέτη των επιπτώσεων της στοματικής υγιεινής είναι σημαντική, γιατί έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για έναν παράγοντα που συσχετίζεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία», λέει ο συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός φοιτητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, Cyprien Rivier.

Τα συμπεράσματα συνάδουν με ό,τι ισχύει γενικά: Υγιεινές επιλογές ζωής θωρακίζουν τον οργανισμό και απομακρύνουν τον κίνδυνο σοβαρών απειλών, όπως αυτές που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της μνήμης, της σκέψης και της εγκεφαλικής λειτουργίας γενικότερα. Η προστασία του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, 3 στους 5 ανθρώπους στις ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν εγκεφαλική νόσο σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Η νέα έρευνα βασίζεται στη μελέτη 40.000 ενηλίκων, ηλικίας κατά μέσο όρο 57 ετών, εκ των οποίων το 46% ήταν άνδρες. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες, που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, για 7 χρόνια, μεταξύ 2014 – 2021. Όλοι υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις για τον εντοπισμό 105 γενετικών μεταλλάξεων που πιστεύεται ότι ευθύνονται για την προδιάθεση των ανθρώπων να εμφανίσουν προβλήματα στοματικής υγιεινής αργότερα στη ζωή τους, καθώς και τη σχέση μεταξύ κακής στοματικής υγιεινής και κινδύνων για τον εγκέφαλο.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν και για τυχόν ενδείξεις εγκεφαλικής δυσλειτουργίας. Οι αλλοιώσεις λευκής ουσίας του εγκεφάλου σχετίζονται με προβλήματα μνήμης, ισορροπίας, αλλά και κινητικότητας. Από την άλλη, η μικροδομή του εγκεφάλου μαρτυρά πόσο υγιής παραμένει η εγκεφαλική λειτουργία. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν γενετική προδιάθεση για προβλήματα στα ούλα ή απώλειες δοντιών ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από κάποια εγκεφαλοαγγειακή νόσο, γεγονός που απεικονιζόταν από μια ενίσχυση της λευκής ουσίας του εγκεφάλου κατά 24%, σύμφωνα με τις απεικονιστικές εξετάσεις. Από την άλλη, όσοι είχαν γενετική προδιάθεση για συνολικά κακή στοματική υγιεινή παρουσίαζαν αλλαγές στη μικροδομή του εγκεφάλου κατά 43%.

«Η κακή στοματική υγιεινή είναι ικανή να προκαλέσει δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο. Είναι επομένως σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας, γιατί οι συνέπειες ξεπερνούν την περιοχή του στόματος. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη, ιδανικά μέσω κλινικών δοκιμών, για να διαπιστώσουμε εάν πράγματι μια καλύτερη συντήρηση της στοματικής υγιεινής θα οδηγούσε σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία», επεσήμανε ο δρ. Rivier.

«Τα ευρήματα αποτελούν ένα έναυσμα να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ εγκεφαλικής και στοματικής υγείας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διατήρηση της στοματικής υγείας μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι», δήλωσε ο Joseph P. Broderick, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Cincinnati, που δεν πήρε μέρος στην εν λόγω μελέτη.

Διαβάστε ακόμη:

Χάνετε δόντια; Δείτε ποιος σοβαρός κίνδυνος υγείας σας απειλεί

Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη

Η κίνηση που «ξυπνάει» το μυαλό και βελτιώνει τη λειτουργία του – Δεν είναι το διάβασμα