Συνηθίζετε να κοιμάστε με ανοιχτό το στόμα; Πρόκειται για μια συνήθεια που μπορεί να αποδειχθεί τόσο βλαβερή για την αδαμαντίνη των δοντιών όσο η κατανάλωση ενός σακχαρούχου αναψυκτικού λίγο πριν κοιμηθείτε.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας ανακάλυψαν ότι όταν το στόμα μένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σάλιο στεγνώνει με αποτέλεσμα να χάνεται η αντιβακτηριδιακή προστασία του σάλιου στο στόμα.

Καθώς η στοματική κοιλότητα χάνει την προστατευτική δράση του σάλιου, το pH του στόματος γίνεται όλο και πιο όξινο, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η φθορά που γίνεται στα δόντια όταν κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα είναι αντίστοιχη με τη ζημιά που συμβαίνει μετά την κατανάλωση ενός σακχαρούχου ροφήματος λίγο πριν κοιμηθούμε (και δεν έχουμε βουρτσίσει τα δόντια μας).

Κάτω υπό φυσιολογικές συνθήκες το pH του στόματος είναι 7,7, δηλαδή ουδέτερο εξηγούν οι ερευνητές. Όταν όμως κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα το pH του στόματος γίνεται πιο όξινο, 6,6, ενώ σε μερικούς συμμετέχοντες στη διάρκεια του σχετικού πειράματος το pH έφτασε στο 3,6.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα πίσω δόντια γιατί εκεί το στόμα στεγνώνει περισσότερο. Επίσης το πρόβλημα είναι εντονότερο στους άνδρες καθώς κοιμούνται συχνότερα με ανοιχτό το στόμα συγκριτικά με τις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης

Τερηδόνα: Η αγαπημένη συνήθεια που την προλαμβάνει

Τερηδόνα: Ο απρόσμενος εχθρός των δοντιών που κρύβεται στο νερό

Τερηδόνα: Τρόφιμα υπεράνω υποψίας που απειλούν τα δόντια