Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά για περισσότερο απο δέκα χρόνια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρδιακή νόσο καθώς και να πεθάνουν από αυτή.

Παρά το εύρημά τους οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία σε όσους λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα και επιμένουν ότι η λήψη τους είναι ασφαλής. Ο συσχετισμός που εντόπισαν ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η κατάθλιψη (και όχι η λήψη φαρμάκων γι αυτή) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία 222.121 ανθρώπων ηλικίας 40-69 από την Βρετανική Βιοτράπεζα UK Biobank – μια βάση δεδομένων όπου περιλαμβάνονται τα ιατρικά αρχεία μισού εκατομμυρίου Βρετανών.

Εξέτασαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων όσων λάμβαναν αντικαταθλιπτικά συγκριτικά με όσους δεν λάμβαναν. Εστίασαν σε οκτώ τύπους αντικαταθλιπτικών μεταξύ των οποίων οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) σιταλοπράμη, σερτραλίνη, φλουοξετίνη και παροξετίνη. Επίσης εξέτασαν τη μιρταζαπίνη, βενλαφαξίνη, ντουλοξετίνη και τραζοδόνη.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Psychiatry Open, δείχνουν ότι όσοι λάμβαναν SSRIs είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά.

Επίσης είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 73% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Για όσους έπαιρναν τα άλλα τέσσερα αντικαταθλιπτικά, οι αντίστοιχοι καρδιολογικοί κίνδυνοι ήταν διπλάσιοι συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαιρναν τα φάρμακα.

Από την άλλη μεριά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι SSRIs  σχετίζονταν με 23-32% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης ή διαβήτη, αν και επεσήμαναν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες γι’ αυτο το ζήτημα.

Τα αντικαταθλιπτικά, και ιδιαίτερα οι SSRI, μπορεί να έχουν καλό προφίλ ασφάλειας βραχυπρόθεσμα, αλλά συνδέονται με δυσμενή αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Narinder Bansal προτρέπει όσους λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά οποιουδήποτε τύπου να μην τα διακόψουν αυτοβούλως, αλλά να συμβουλευτούν τον γιατρό τους εάν έχουν οποιαδήποτε ανησυχία.

Ενδεχομένως όπως εξηγεί η Δρ Bansal το μήνυμα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι κλινικοί γιατροί είναι ότι η μακροχρόνια λήψη αντικαταθλιπτικών μάλλον δεν είναι άμοιρη συνεπειών.

Σημείωνεται επίσης ότι το 2019 ανασκόπηση περίπου χιλίων ερευνών για τα αντικαταθλιπτικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη τους είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής.

Τα νέα ευρήματα δεν πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία επισημαίνει ο καθηγητής Glyn Lewis, ψυχίατρος στο University College του Λονδίνου, ο οποίος τόνισε ότι η νέα μελέτη δεν μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα εάν ήταν η κατάθλιψη που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ή η χρήση αντικαταθλιπτικών. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία, από άλλες έρευνες, ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων», είπε.

Διαβάστε επίσης

Καρδιά: Τι αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος στους μη καπνιστές

Έμφραγμα: Οι ασθενείς με αυτές τις νόσους κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές

Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και εγκεφαλικό – Θα εκπλαγείτε