Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά και μια καθημερινή πολυβιταμίνη φαίνεται πως είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να διαφυλάξουν οι ηλικιωμένοι την υγεία του εγκεφάλου τους.

Το γεγονός αυτό αποκάλυψε νεότερη δοκιμή σε περισσότερους από 21.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι επιστήμονες έκαναν μια σύγκριση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης κακάο και μιας πολυβιταμίνης και πώς ενδεχομένως θα ωφελούσαν τις δεξιότητες της σκέψης. Διαπίστωσαν ότι η πολυβιταμίνη βελτίωσε τη γνωστική ικανότητα των 2.000 συμμετεχόντων.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα υποσχόμενα, καθώς υποδεικνύουν μια δυνητικά εξαιρετικά προσιτή, ασφαλή και φθηνή παρέμβαση που μπορεί να διαφυλάξει τη γνωστική εξασθένιση των ηλικιωμένων ατόμων. Θα χρειαστεί όμως περαιτέρω διερεύνηση» σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Laura Baker, καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης κατά τη διάρκεια τριών ετών μείωσε τη γνωστική εξασθένιση κατά περίπου 60%. Μάλιστα, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για τα άτομα που έπασχαν από καρδιαγγειακές παθήσεις, γεγονός που είναι σημαντικό, επειδή η εύρυθμη εγκεφαλική τους λειτουργία κινδυνεύει, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Από την άλλη, η καθημερινή κατανάλωση κακάο δεν παρείχε κάποια οφέλη στη γνωστική λειτουργία.

Τα συμπεράσματα αυτά δεν ήταν τα αναμενόμενα για τους ερευνητές, καθώς δεν κατάφεραν να εξηγήσουν τους μηχανισμούς πίσω από τις θετικές επιδράσεις της πολυβιταμίνης. Ωστόσο, η δρ. Laura Baker σημείωσε ότι οι Αμερικανοί συνήθως δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε μπορεί να τους λείπουν κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά που αναπληρώνουν οι πολυβιταμίνες.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ηλικιωμένοι τρέφονται σωστά, όμως δεν έλαβαν υπόψη τους τις άλλες παθήσεις από τις οποίες μπορεί να πάσχουν οι ηλικιωμένοι ή τα φάρμακα που λαμβάνουν.

Το επόμενο ερευνητικό βήμα είναι τώρα η έρευνα να επεκταθεί και σε μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού, με στόχο την ορθότερη συμπερίληψη και ασφαλέστερα γενικευμένα συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνουν αυτοί οι 70ρηδες και έχουν πιο κοφτερό μυαλό

Ηλικιωμένοι: Όσο πιο κοινωνικοί, τόσο πιο υγιείς

Ο τύπος άσκησης που προστατεύει από την άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο