Ένας ευρύς κοινωνικός κύκλος θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο βελτιώνοντας την υγεία σας. Αυτό αναφέρουν, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που αξιοποιούν περισσότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας με πολλούς συνανθρώπους τους έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική ευεξία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που αλληλεπιδρούσαν όχι μόνο με τα μέλη της οικογένειάς τους και τους κοντινούς τους φίλους, αλλά και με άλλους ανθρώπους, ακόμα και αγνώστους ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο καθιστοί ή ξαπλωμένοι, να έχουν θετικότερη διάθεση και λιγότερες αρνητικές σκέψεις. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει την κοινωνικότητα με τη φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της μέρας.

«Συχνά οι ενήλικες μεγαλώνοντας γίνονται λιγότερο δραστήριοι και η ζωή τους είναι κυρίως καθιστική. Κάτι τέτοιο προσθέτει έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου για διάφορες νόσους», δήλωσε η Karen Fingerman καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Είναι δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών να πάνε στο γυμναστήριο ή γενικά να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής σε καθημερινή βάση αλλά μπορούν να γνωρίζουν κόσμο, να συμμετέχουν σε οργανωμένες ομάδες ή να μιλούν στην ταμία του σούπερ μάρκετ που επισκέπτονται. Η κοινωνικοποίηση μπορεί να αυξήσει τη φυσική τους δραστηριότητα και να ωφελήσει την υγεία τους χωρίς απαραίτητα να ιδρώσουν».

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες της μελέτης για τις δραστηριότητες και τις κοινωνικές συναναστροφές που είχαν περίπου κάθε τρεις ώρες για μία εβδομάδα. Παράλληλα οι εθελοντές φορούσαν ηλεκτρονικές συσκευές που παρακολουθούσαν τη φυσική τους δραστηριότητα.

Ο Δρ. Fingerman και η ομάδα του παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια των τρίωρων περιόδων όταν οι συμμετέχοντες είχαν συναναστροφές με περισσότερους ανθρώπους είχαν μεγαλύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων όπως το να φεύγουν από το σπίτι, να περπατάνε, να μιλάνε με άλλο κόσμο ή να ψωνίζουν. Παρατηρήθηκε επίσης ότι ήταν πιο δραστήριοι σωματικά και ξόδευαν λιγότερο χρόνο καθιστοί.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με ευρύ κοινωνικό κύκλο είναι πιο ενεργοί σωματικά, ένας παράγοντας κλειδί ο οποίος θα μπορούσε συμβάλει στη σωματική και συναισθηματική υγεία τους όπως επίσης και στην γνωστική τους ικανότητα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 300 ενήλικες άνω των 65 ετών που ζουν στην περιοχή του Όστιν στο Τέξας και εξετάστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και η εθνικότητα.

«Προηγούμενες έρευνες για τη γήρανση έχουν εστιάσει σχεδόν ολοκληρωτικά στις θετικές επιδράσεις τις κοινωνικής επικοινωνίας με κοντινούς ανθρώπους όπως ένας σύζυγος ή ένα ενήλικο παιδί», ανέφερε η Debra Umberson, καθηγήτρια κοινωνιολογίας. «Αυτή η νέα έρευνα όμως εστιάζει σε ένα καινούριο δεδομένο που είναι η καταγραφή της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των κοινωνικών επαφών που οι ηλικιωμένοι έχουν κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι αυτές οι δράσεις ρουτίνας έχουν σημαντικά οφέλη για τα επίπεδα δραστηριότητας τους αλλά και για την ψυχική τους ευεξία. Αυτά τα συμπεράσματα δείχνουν τη σημαντικότητα και την ανάγκη οργάνωσης πολιτικών και προγραμμάτων που θα στηρίζουν και θα προωθούν τη δημιουργία ρουτίνας και ανεπίσημης κοινωνικής συμμετοχής», κατέληξε η Δρ. Umberson.