Σθεναρή αντίσταση στις συμβουλές των ειδικών προβάλλουν οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι ασθενείς, σε σύγκριση με τους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος, όπως αποκαλύπτει νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Family Practice.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Laëtitia Gimenez από το Πανεπιστήμιο Paul Sabatier Toulouse III της Γαλλίας θέλησε να διαπιστώσει εάν το επιπλέον βάρος μπορεί να επηρεάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ ασθενούς και γιατρού. Στην ανάλυση τους συμπεριέλαβαν 27 γενικούς ιατρούς και 585 ασθενείς.

Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες διαφωνίες μεταξύ ασθενών και γιατρών αφορούσαν κυρίως τροποποιήσιμους καθημερινούς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση. Ειδικότερα, οι υπέρβαροι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαφωνήσουν με τον παθολόγο τους όσον αφορά τις συμβουλές που τους δόθηκαν για την απώλεια βάρους, για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τις διατροφικές επιλογές, σε σύγκριση με τους ασθενείς με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.

«Αυτές οι διαφωνίες θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την ποιότητα της σχέσης ασθενούς-ιατρού», επισημαίνουν οι συγγραφείς. «Η μελέτη μας παρέχει στους γενικούς ιατρούς την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με τον τρόπο που επικοινωνούν με τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς, ιδίως όσον αφορά τις συμβουλές και τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το βάρος, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιλήψεις του ασθενούς» καταλήγουν.

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί η παχυσαρκία είναι νόσημα;

Παχυσαρκία: Έτσι νικάμε την επίμονη πανδημία