Δυσανάλογο κόστος πληρώνουν οι γυναίκες από την ατμοσφαιρική ρύπανση συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι η εισπνοή καυσαερίων ντίζελ, βασικός παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις πρώτες.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι υπάρχουν έμφυλες διαφορές ως προς τις παθήσεις των πνευμόνων όπως το άσθμα και οι αναπνευστικές λοιμώξεις. Προηγούμενη έρευνά μας είχε δείξει ότι η εισπνοή καυσαερίων ντίζελ προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και παρεμβαίνει στη διαδικασία αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων από τον οργανισμό. Στην προκείμενη μελέτη, θέλαμε να εξετάσουμε τυχόν επιπτώσεις στο αίμα και πώς αυτές διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών» ανέφερε ο Δρ Hemshekhar Mahadevappa από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, ο οποίος θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν δέκα υγιείς και μη καπνιστές εθελοντές, πέντε γυναίκες και πέντε άνδρες, με κάθε έναν να περνά τέσσερις ώρες αναπνέοντας φιλτραρισμένο αέρα και τέσσερις ώρες αέρα εμπλουτισμένο με καυσαέρια ντίζελ σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις – 20, 50 και 150 μικρογραμμάρια λεπτών σωματιδίων (PM2,5) ανά κυβικό μέτρο – με ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ της κάθε έκθεσης. Σημειώνεται ότι το τρέχον ετήσιο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα PM2.5 είναι 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, το οποίο υπερβαίνεται σε πολλές πόλεις.

Οι εθελοντές έδωσαν αιματολογικά δείγματα 24 ώρες μετά από κάθε έκθεση και οι ερευνητές πραγματοποίησαν λεπτομερείς εξετάσεις στο πλάσμα αίματος. Κάνοντας χρήση Υγρής Χρωματογραφίας – Φασματομετρίας Μάζας, μίας ευρέως χρησιμοποιούμενης τεχνικής για τον προσδιορισμό οργανικών ενώσεων, έλεγξαν τις αλλαγές στα επίπεδα διαφόρων πρωτεϊνών μετά την έκθεση σε καυσαέρια ντίζελ και συνέκριναν τα αποτελέσματα ανδρών και γυναικών.

Τα ευρήματα έδειξαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα 90 πρωτεϊνών μεταξύ γυναικών και ανδρών μετά την έκθεση σε καυσαέρια ντίζελ, μεταξύ των οποίων κάποιες που αποδεδειγμένα εμπλέκονται στη φλεγμονή, την αποκατάσταση βλαβών, την πήξη του αίματος, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάποιες από τις διαφορές έγιναν εντονότερες με την έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα καυσαερίων ντίζελ.

«Πρόκειται για προκαταρκτικά ευρήματα που όμως δείχνουν ότι η έκθεση στα καυσαέρια ντίζελ έχει διαφορετικές επιπτώσεις στον γυναικείο οργανισμό σε σύγκριση με τον ανδρικό, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες» σχολίασαν οι ερευνητές, υπενθυμίζοντας πως είναι γνωστό ότι αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα έχουν διαφορετική επίπτωση στον γυναικείο πληθυσμό, όπου οι πιθανότητες για δύσκολο στη θεραπεία και σοβαρό άσθμα είναι σημαντικά περισσότερες συγκριτικά με τους άνδρες. Τα ευρήματα συνεπώς προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της αναπνευστικής νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική μελέτη: Τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων κάνουν κακό σε καρδιά και αγγεία

Άσθμα: Ο παράγοντας που αφορά τη μητέρα και αυξάνει τον κίνδυνο για το παιδί

Άσθμα: Πότε η θεραπεία του συνιστά απειλή για το βάρος