Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες πριν την εγκυμοσύνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με άσθμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικότερα, οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με διάγνωση άσθματος πριν από την ηλικία των 3 ετών, όπως ανακάλυψαν οι Ιαπωνέζοι ερευνητές ενώ παράλληλα, οι πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με άσθμα είναι κατά 17% περισσότερες από τις μητέρες με πιο υγιές σωματικό βάρος.

Ορισμένοι ειδικοί τονίζουν πως αυτό συμβαίνει καθώς οι υπέρβαρες γυναίκες παράγουν μία ορμόνη, τη λεπτίνη, η οποία μπορεί να κάνει τους αεραγωγούς του νεογέννητου παιδιού πιο ευαίσθητους.

Τη σημασία της έρευνας ανέδειξε ο Δρ. Emiko Noguchi από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba και συγγραφέας της μελέτης που τόνισε πως «τα ευρήματα αυτά έχουν αξία αφού το άσθμα αποτελεί μία δια βίου πάθηση που μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ζωή».

Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, μετρήθηκαν συνολικά 67.000 γυναίκες. Το σωματικό βάρους τους πριν από την εγκυμοσύνη μετρήθηκε είτε μέσω του ιατρικού ιστορικού τους είτε μέσα από ερωτηματολόγια.

Ενώ λοιπόν τα 3/4 είχαν ένα φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), περίπου το 7% ήταν υπέρβαρες πριν συλλάβουν και σχεδόν το 2% εξ αυτών έπασχε από παχυσαρκία. Μεταξύ των παιδιών, 11% εμφάνισαν άσθμα πριν συμπληρώσουν το τρίτο έτος ζωής τους.

Το ίδιο ωστόσο αποτέλεσμα, δηλαδή τον αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με άσθμα στα παιδιά παχύσαρκων μητέρων, διαπιστώθηκε ακόμα και μετά τη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν το αν οι μητέρες είχαν άσθμα, το οποίο είναι πιθανότερο να περάσουν στα παιδιά τους, καθώς και το αν κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που το καθιστά το άσθμα πιο πιθανό στα παιδιά και τέλος το φύλο των παιδιών αφού το άσθμα είναι πιο συχνό στα αγόρια κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν πως η έρευνα διεξήχθη στην Ιαπωνία, όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας στους ανθρώπους είναι πολύ πιο μειωμένα από ό,τι σε χώρες του δυτικού κόσμου.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι παιδικές αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα και τα αυγά ήταν λιγότερο συχνές σε νήπια και νεογέννητα μωρά παχύσαρκων μητέρων, με την αιτία αυτού να μην είναι σαφής.

Η παρούσα ανάλυση πάντως αποτελεί με έναν τρόπο συνέχεια μίας προηγούμενης έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2011, τα ευρήματα της οποίας φαίνεται πως τόνιζαν πως οι παχύσαρκες έγκυες μητέρες μπορεί να θέτουν τα παιδιά τους στον κίνδυνο διάγνωσης με άσθμα. Η έρευνα αυτή που περιελάμβανε περίπου 130.000 γυναίκες από τη Σουηδία, ανακάλυψε πως τα παιδιά παχύσαρκων μητέρων είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άσθμα συγκριτικά με τα παιδιά μητέρων το σωματικό βάρος των οποίων ήταν απολύτως υγιές.

Ακόμα και τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν ελαφρώς υπέρβαρες, με ΔΜΣ μεταξύ του 25 και 30, είχαν μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης με άσθμα.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικές με το βάρος τους πριν από την εγκυμοσύνη για να εξασφαλίσουν τη μείωση των κινδύνων από διάφορες παθήσεις αλλά και τη μείωση εμφάνισης του άσθματος στα παιδιά τους» τόνισε ο Δρ. Noguchi.

 

Διαβάστε επίσης:

Παιδικό Άσθμα: Πότε αυξάνεται κατά 34% ο κίνδυνος

Παιδικό άσθμα: Το οικογενειακό ιστορικό που επηρεάζει τον κίνδυνο

Αυτό το αξεσουάρ μπορεί να προφυλάξει τα παιδιά από το άσθμα