Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ηλικιωμένοι άντρες με ελλιπές βάρος, καθώς θα πρέπει να εξετάζουν τη γνωστική τους ικανότητα, προειδοποιεί νεότερη μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Αν και υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα οιστρογόνα δρουν προστατευτικά ενάντια στη γνωστική έκπτωση, μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν έχει ακόμη διερευνήσει τις διαφορές μεταξύ αντρών και γυναίκων αναφορικά με το σωματικό βάρος και την εμφάνιση της άνοιας.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η συγκεκριμένη αναδρομική μελέτη χρησιμοποίησε πληροφορίες από τη βάση δεδομένων Disease Analyzer (IQVIA), η οποία περιέχει δημογραφικά, ιατρικά και φαρμακευτικά στοιχεία από ασθενείς που παρακολουθούνται σε γενικά και εξειδικευμένα ιατρεία στη Γερμανία, την περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2019.

Οι 296.767 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν άνω των 65 ετών (με μέση ηλικία τα 70 έτη) και χωρίς διαγνωσμένη άνοια στην απαρχή της μελέτης. Οι λιποβαρείς (ΔΜΣ <18,5 kg/m2) αποτελούσαν το 0,9% των συμμετεχόντων, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 18,5-<25 kg/m2) το 25,5%, οι υπέρβαροι (ΔΜΣ 25-<30 kg/m2) το 41,5% και οι παχύσαρκοι (ΔΜΣ ≥30 kg/m2) το 32,1%.

Η συχνότητα της εμφάνισης της άνοιας μειώθηκε σημαντικά σε μια δεκαετία από 11,6% στα άτομα με ελλιπές βάρος σε 8,7% στα άτομα με παχυσαρκία.

Ωστόσο, όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στα φύλα, οι υπέρβαρες γυναίκες παρουσίαζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Από την άλλη και σχεδόν στο άλλο άκρο, οι ελλιποβαρείς άντρες ήταν η μόνη κατηγορία των ασθενών που σχετίστηκε θετικά με την εμφάνιση της άνοιας.

Σχετικά με τις μορφές της άνοιας, τα παχύσαρκα άτομα δεν κινδύνευαν από νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά ούτε και οι υπέρβαρες γυναίκες από άνοια. Στους άνδρες ασθενείς, υπήρξε επίσης αρνητική συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά το ελλιπές βάρος συσχετίστηκε θετικά με την άνοια.

«Φαίνεται πως υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του ελλιπούς βάρους και της άνοιας στους ηλικιωμένους άνδρες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γνωστικές διαταραχές θα πρέπει να αξιολογούνται τακτικά σε ηλικιωμένους άνδρες ασθενείς με ΔΜΣ <18,5 kg/m2», επισημαίνει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Louis Jacob από τη Μονάδα Έρευνας και Ανάπτυξης του Νοσοκομείου Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Σημειώνει επίσης ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση του σωματικού βάρους αυτού του πληθυσμού. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, σνακ υψηλής ενεργειακής πρόσληψης και υπηρεσίες υποστήριξης στην κοινότητα. Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικό βάρος προστατεύει από την άνοια τις ηλικιωμένες γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια μέτρια υπέρβαση βάρους στα τέλη της ζωής μπορεί να είναι ακίνδυνη από γνωστική άποψη». 

Ωστόσο, όλοι οι ερευνητές της μελέτης αναφέρουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν μπορούν αυτά τα αποτελέσματα να επαληθευτούν και σε άλλους πληθυσμούς. Επιπλέον, απαιτούνται περαιτέρω δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση των βαθύτερων λόγων που κρύβονται πίσω από αυτές τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, του ΔΜΣ και της άνοιας και για τον καλύτερο προσδιορισμό του ακριβούς ρόλου που διαδραματίζουν τελικά οι γυναικείες ορμόνες.

Διαβάστε επίσης

Άνοια: Τα τρόφιμα που «εκτοξεύουν» τον κίνδυνο

Άνοια: Πώς θα αποκτήσετε μυαλό 10 χρόνια νεότερο – Όλα τα μυστικά