Χορός, διάβασμα, γκολφ ή τηλεόραση; Ποιες δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου απομακρύνουν τον κίνδυνο της άνοιας; Οι ερευνητές έχουν την απάντηση.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου διεξήγαγαν μακρόχρονη έρευνα σε περισσότερους από 2 εκατ. μεσήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι συμμετέχοντες ήταν 45-93 ετών στην αρχή της έρευνας και παρακολουθήθηκαν 3-44 έτη. Στη διάρκεια της μελέτης 74.700 εμφάνισαν άνοια.

Το βέβαιο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η εξάσκηση του νου είναι η καλύτερη μέθοδος για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι όσοι διάβαζαν συχνά βιβλία, έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο ή κρατούσαν ένα ημερολόγιο διέτρεχαν κατά 23% μικρότερο κίνδυνο άνοιας.

Η φυσική δραστηριότητα και άσκηση ήταν η δεύτερη καλύτερη επιλογή για την διατήρηση της οξύνοιας και οξυδέρκειας.

Η συστηματική ενασχόληση με σπορ, γιόγκα ή χορό φάνηκε ότι έχει 17% προστατευτικό ρόλο για την λειτουργία του νου.

Ο παράγοντας της κοινωνικής ζωής φάνηκε να μειώνει κατά 7% τον κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με τους μοναχικούς ανθρώπους.

Η μετα-ανάλυση αυτή αποδεικνύει ότι η δραστηριότητα – τόσο νοητική όσο και σωματική – έχει πλήθος ωφελειών για το μυαλό και σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Lin Lu από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας για το καλό της νοητικής μας λειτουργίας.

Οι δραστηριότητες βοηθούν στη διατήρηση και βελτίωση της μνήμης, στην ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης και του λόγου και προλαμβάνουν την νοητική έκπτωση.

Ενδιαφέρον  παραμένει ωστόσο ότι για την δραστηριότητα της παρακολούθησης τηλεόρασης οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς το αν βοηθά ή επιδεινώνει την νοητική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης

Άνοια: Τα τρόφιμα που «εκτοξεύουν» τον κίνδυνο

Άνοια: Πώς θα αποκτήσετε μυαλό 10 χρόνια νεότερο – Όλα τα μυστικά