Τα επίπεδα των κατεξοχήν γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, φαίνεται ότι μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή μιας γυναίκας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικότερα, η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε έδειξε πως η πρώιμη ή καθυστερημένη έναρξη της εμμηνόρροιας, η πρώιμη εμμηνόπαυση και η υστερεκτομή- συνδέονταν με τον υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ η εγκυμοσύνη ή η έκτρωση και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο.

Η τεκνοποίηση ωστόσο δεν ήταν ένα από αυτά, αφού παρατηρήθηκε παρόμοια σχέση μεταξύ του αριθμού των παιδιών και του κινδύνου άνοιας σε άνδρες και γυναίκες. Όπως τόνισε και η Jessica Gong από το The George Institute for Global Health, αν και φαίνεται πως τα αναπαραγωγικά γεγονότα που σχετίζονται με τις αλλαγές στις γυναικείες ορμόνες μπορεί να εμπλέκονται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, η ακριβής όμως σχέση παραμένει ακόμα άγνωστη.

Όπως εξηγεί περαιτέρω η ίδια, «ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης της άνοιας αυξάνεται με την ηλικία, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα υψηλότερα ποσοστά που παρατηρούνται στις γυναίκες οφείλονται απλώς στο γεγονός ότι ζουν περισσότερο» προσθέτοντας πως «είναι πιθανό οι ειδικοί -για την αναπαραγωγή των γυναικών-παράγοντες να είναι σε θέση να μας δώσουν απαντήσεις για τις διαφορές του φύλου». 

Η άνοια, εξελίσσεται ιδιαίτερα γρήγορα σε παγκόσμια επιδημία και σήμερα επηρεάζει περίπου τα 50 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυστυχώς ακόμα πιο δυσοίωνες: Έως το 2050 αναμένεται να τριπλασιαστεί ο πληθυσμός όσων πάσχουν από άνοια ενώ οι σχετικοί θάνατοι παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Με την άνοια λοιπόν να βρίσκεται σε έξαρση και ελλείψει σημαντικών θεραπευτικών επιτευγμάτων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Η οιστροδιόλη είναι η επικρατέστερη μορφή οιστρογόνου κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και οι οιστριόλη είναι το κύριο οιστρογόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα των οιστρογόνων φαίνεται πως επηρεάζονται από τη χρήση των ορμονών όπως είναι η δια στόματος χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών και η θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης (HRT)

Για να εξετάσουν τις σχέσεις αυτές, οι ερευνητές του Ινστιτούτου George ανέλυσαν στοιχεία για 273.240 γυναίκες χωρίς άνοια, που ήταν εγγεγραμμένες στη βρετανική βιοτράπεζα.

Μετά από ανάλυση οι ερευνητές κατέληξαν πως τα ακόλουθα σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας:

  • Πρώιμη και καθυστερημένη πρώτη εμφάνιση εμμήνου ρύσεως,
  • Μικρότερη ηλικία κατά την πρώτη γέννηση και
  • Υστερεκτομή και ειδικότερα υστερεκτομή χωρίς χειρουργική αφαίρεση της μίας ή και των δύο ωοθηκών ή εάν η υστερεκτομή πραγματοποιήθηκε μετά την αφαίρεση των ωοθηκών.

Αντίθετα, οι παράγοντες που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο είναι:

  • Η εγκυμοσύνη
  • Η έκτρωση
  • Η μεγαλύτερη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής και
  • η μεταγενέστερη εμμηνόπαυση.

 

«Σχετικά με τις  εξωτερικές ορμόνες, φαίνεται πως η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών από το στόμα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας αλλά ωστόσο τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν κάποια συσχέτιση μεταξύ της HRT και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας» τόνισε η Gong.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν πως μπορεί η διακύμανση του κινδύνου στις γυναίκες να μην σχετίζεται με την τεκνοποίηση, αφού παρόμοιο πρότυπο μεταξύ αριθμού τέκνων  και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας παρατηρήθηκε και στους πατεράδες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Παράλληλα, όπως τόνισαν διαπιστώθηκε πως «ο υψηλότερος κίνδυνος άνοιας που συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση ήταν πιο έντονος στις γυναίκες με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο».

Παρόλα αυτά, απαιτείται, όπως τονίστηκε, περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν αν οι διαφορές αυτές σχετίζονται με τη δια βίου έκθεση στα οιστρογόνα του ίδιου του οργανισμού και αν η χρήση εξωτερικών ορμονών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

 

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσουν οι 70ρηδες

Οι πολλές χρόνιες παθήσεις στη μέση ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια, λέει μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα

Έρευνα: Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους