Τα άτομα που ασκούνται αρκετά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με εκείνους που δεν γυμνάζονται καθόλου, σύμφωνα με νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο 74ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας, στο Σιάτλ, από τις 2 έως τις 7 Απριλίου 2022.

«Ένα από τα πιο ευχάριστα ευρήματα της μελέτης είναι ότι όσο βελτιώνεται η φυσική κατάσταση των ανθρώπων, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ» τόνισε ο Edward Zamrini, συγγραφέας της έρευνας από το ιατρικό κέντρο της Ουάσιγκτον.

Η έρευνα περιλαμβάνει 649.605 στρατιώτες βετεράνους από τη βάση δεδομένων της Διοίκησης Υγείας Βετεράνων, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί 9 χρόνια ενώ κανείς από αυτούς δεν εμφάνισε τη νόσο Αλτσχάιμερ κατά την έναρξη της μελέτης. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές προσδιόρισαν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα των συμμετεχόντων. Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι ένα μέτρο της αποτελεσματικής μεταφοράς οξυγόνου στους ιστούς του σώματος και τους μύες καθώς και του βαθμού απορρόφησης του οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, από τη λιγότερο γυμνασμένη στην πιο γυμνασμένη. Τα επίπεδα της φυσικής άσκησης καθορίστηκαν από το πόσο καλά τα πήγαν οι συμμετέχοντες στον ηλεκτρικό διάδρομο. Η εξέταση αυτή μετρά το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό φυσικής προσπάθειας που μπορεί να καταβάλει ένας άνθρωπος.

Για τα άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, τα υψηλότερα ποσοστά φυσικής κατάστασης μπορεί να επιτευχθούν με το γρήγορο και έντονο περπάτημα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, για δυόμιση ώρες ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα.

Έως το τέλος της πολυετούς μελέτης, η ομάδα με τη χειρότερη φυσική κατάσταση εμφάνισε τη νόσο Αλτσχάιμερ με συχνότητα 9,5 περιστατικών ανά 1.000 ανθρωπο-έτη, έναντι 6,4 περιστατικών της νόσου ανά 1.000 ανθρωπο-έτη στην ομάδα με την καλύτερη φυσική κατάσταση. Η πιθανότητα της νόσου Αλτσχάιμερ μειωνόταν όσο η φυσική κατάσταση βελτιωνόταν: 8,5 περιστατικά/1.000 στη δεύτερη χειρότερη ομάδα, 7,4/1.000 στη μεσαία και 7,2/1.000 σε εκείνη με τη δεύτερη καλύτερη φυσική κατάσταση.

Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, βρήκαν πως οι άνθρωποι της πιο γυμνασμένης ομάδας είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική ανίατη νόσο, από εκείνους που ανήκαν στην λιγότερο γυμνασμένη ομάδα. Η δεύτερη πιο γυμνασμένη ομάδα ήταν 26% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια, την ίδια ώρα που η μεσαία ομάδα ήταν 20% λιγότερες πιθανότητες ενώ εκείνοι με τη δεύτερη χειρότερη φυσική κατάσταση έχουν 13% μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

«Η ιδέα και μόνο ότι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος της νόσου Αλτσχάιμερ απλά και μόνο αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα είναι κάτι πολλά υποσχόμενο, ειδικότερο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επαρκείς θεραπείες για την πρόληψη ή τη διακοπή της νόσου» τόνισε ο Zamrini. «Ελπίζουμε να αναπτύξουμε μία απλή κλίμακα που να μπορεί να εξατομικεύεται έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να δουν τα οφέλη που προσφέρει η σταδιακή βελτίωση της φυσικής κατάστασης».

Να σημειωθεί πως ο μοναδικός περιορισμός της έρευνας ήταν ότι τα στοιχεία που συγκέντρωσαν ήταν από άνδρες και όχι γυναίκες άρα τα συμπεράσματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια σε όλους τους ανθρώπους.

 

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που εξουδετερώνει τη φλεγμονή και προστατεύει από την άνοια

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε θεραπεία – Τι άλλαξε η πανδημία

Η καθημερινή συνήθεια που αποκαλύπτει πότε θα εκδηλωθεί η νόσος Αλτσχάιμερ