Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCL και το King’s College του Λονδίνου εφηύραν μια συσκευή που μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό με δείγμα από το βύσμα κυψελίδας (κερί) του αυτιού. Το πρωτοποριακό εργαλείο συστήνεται ως μια οικονομική αλλά αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της κατάθλιψης και τη μέτρηση των επιπέδων άγχους.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Heliyon, η νέα συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι χωρίς ιατρική επίβλεψη.

 

Η πρωτοποριακή συσκευή Earwax / Credit: Trears

 

Η κορτιζόλη θεωρείται πιθανός βιοδείκτης για την κατάθλιψη, ωστόσο υπήρχε πάντα μια δυσκολία στην ακριβή μέτρησή της. Η πιο συνηθισμένη τεχνική περιλαμβάνει την εξέταση δείγματος μαλλιών αλλά, αφενός συνδέονται με συχνότερες βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στα επίπεδα κορτιζόλης και, αφετέρου, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αρκετά μαλλιά για λήψη αξιόπιστου δείγματος. Επιπλέον, η ανάλυση δείγματος τριχών είναι πιο χρονοβόρα και δαπανηρή.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Andres Herane-Vives από το Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης και το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Κινγκ Κολντ στο Λονδίνο, εξήγησε πως η δειγματοληψία κορτιζόλης είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα επίπεδα της ορμόνης μπορεί να κυμαίνονται, επομένως ένα μεμονωμένο δείγμα πιθανώς να μην αντανακλά με ακρίβεια τα χρόνια επίπεδα κορτιζόλης ενός ατόμου. Επιπλέον, η διαδικασία της δειγματοληψίας μπορεί να προκαλέσει άγχος επηρεάζοντας τα αποτελέσματα, κάτι που φαίνεται να παρακάμπτεται με τη νέα συσκευή που χειρίζεται καθένας μόνος του.

Όπως εξήγησε ο Δρ Herane-Vives, τη νέα συσκευή Earwax εμπνεύστηκε από την κηρήθρα των μελισσών, καθώς είναι γνωστό ότι είναι ανθεκτική στις βακτηριακές μολύνσεις. Έτσι και με τη συσκευή, τα δείγματα μπορούν να σταλούν στο εργαστήριο ταχυδρομικώς χωρίς αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Μοιάζει με την κλασική μπατονέτα για τα αυτιά, με ένα φρένο ενσωματωμένο που εμποδίζει τη συσκευή να εισχωρήσει πολύ βαθιά και να προκαλέσει ζημιά. Το άκρο καλύπτεται από ένα σφουγγάρι από οργανικό υλικό, εμποτισμένο με ένα διάλυμα που έχει αποδειχθεί το πλέον αποτελεσματικό και αξιόπιστο στη λήψη δειγμάτων.

Κατά την πιλοτική τους μελέτη, ο Δρ Herane-Vives και μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Χιλή και τη Γερμανία εφάρμοσαν σε 37 συμμετέχοντες διαφορετικές τεχνικές δειγματοληψίας κορτιζόλης. Η δειγματοληψία κυψελίδας πραγματοποιήθηκε αρχικά με τη συνηθισμένη χρήση σύριγγας, μια διαδικασία επίπονη, ενώ ένα μήνα αργότερα ακολουθήθηκε η ίδια μέθοδος στο ένα αυτί και η νέα τεχνική δειγματοληψίας στο άλλο, με τη διαφορά ότι τη δεύτερη πραγματοποίησαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δείγματα από τα μαλλιά και το αίμα των συμμετεχόντων.

Όπως διαπιστώθηκε:

  • η κυψελίδα από το αυτί είχε περισσότερη κορτιζόλη από τα μαλλιά
  • η νέα τεχνική ήταν η ταχύτερη και πιθανώς φθηνότερη, καθώς επίσης φάνηκε να επηρεάζεται το αποτέλεσμά της λιγότερο από στρεσογόνους παράγοντες ή κατανάλωση αλκοόλ που οδήγησαν σε διακυμάνσεις στα επίπεδα κορτιζόλης τον προηγούμενο μήνα

Σε άλλη πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τη νέα συσκευή δειγματοληψίας ως πιο άνετη από τις παραδοσιακές μεθόδους.

Η επιστημονική ομάδα ερευνά εάν η συσκευή θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη και για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης για την παρακολούθηση του διαβήτη ή ακόμη, ενδεχομένως, των αντισωμάτων COVID-19 που βρίσκονται συγκεντρωμένα στην περιοχή του αυτιού.

 

Διαβάστε επίσης

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να νικήσετε το άγχος και την κατάθλιψη

Άγχος και κατάθλιψη: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που φέρνει τα πάνω – κάτω στον εγκέφαλο – Δείτε γιατί

Το γαλάζιο «χάπι» που νικά άγχος και κατάθλιψη