Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων. Όπως έκανε γνωστό η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε χθεσινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας «action4obesity», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, ήδη έχουν ξεκινήσει δωρεάν αθλητικές δράσεις που θέτουν σε κίνηση μικρά παιδιά. Με τη νέα σχολική χρονιά, από το προσεχές φθινόπωρο, ολόκληρο το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο για την παιδική παχυσαρκία θα είναι ενταγμένο στα σχολεία.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα που έχει ως σκοπό να αλλάξει τις ανθυγιεινές συνήθειες με έναν εύκολο και διασκεδαστικό για τα παιδιά τρόπο, ακόμη και μέσα από το παιχνίδι. Αφορά σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη, στοχεύοντας στο σύνολο των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και στις οικογένειές τους, δίνοντας τη δυνατότητα:

  • στο σύνολο του ελληνικού μαθητικού πληθυσμού να συμμετέχει σε δράσεις διαβαθμισμένης έντασης, συχνότητας και δυναμικής για την προαγωγή συμπεριφορών υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, που θα πραγματοποιηθούν εντός των σχολικών μονάδων. Τέτοιες δράσεις περιλαμβάνουν την καλλιέργεια λαχανόκηπων και την επαφή με γνωστούς σεφ για την απόκτηση cooking skills,
  • στους γονείς να λάβουν δωρεάν εξατομικευμένη κλινική εκτίμηση και συμβουλευτική για την υγεία, την ανάπτυξη, τη διατροφική κατάσταση των παιδιών τους, καθώς και για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων τους στον παιδίατρό τους,
  • στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στις οικογένειές τους με ήδη εγκατεστημένους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία ή άλλα χρόνια νοσήματα να λάβουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας) με τη μορφή τηλε-συμβουλευτικής από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας (διατροφολόγοι, γυμναστές, κ.ά.) και
  • στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικίας με ήδη εγκατεστημένα νοσήματα και επιπλοκές να παραπεμφθούν σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες για περαιτέρω παρακολούθησή από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Θεσμοθετείται το Κέντρο Παχυσαρκίας στο Χαροκόπειο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να θεσμοθετηθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την παχυσαρκία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Έχει ως στόχο την παραγωγή έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής. Επιπλέον, θα έχει ενεργό ρόλο στον επιστημονικό συντονισμό και στην επιστημονική αξιολόγηση της Εθνικής Δράσης κατά της Παχυσαρκίας.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας έχει ορίζοντα υλοποίησης δύο χρόνια. Μεταξύ άλλων, αναμένεται η διανομή υγιεινών γευμάτων σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, όχι μέσω κοινωνικού παντοπωλείου, ούτε μέσω voucher, όπως τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Συμπλήρωσε δε, σε σχέση με το γενικό πλαίσιο που κινείται το Υπουργείο Υγείας στο πεδίο της παχυσαρκίας, ότι είναι δύο οι άξονες: Ο πρώτος να αλλάξουν αντιλήψεις (για παράδειγμα ανθρώπους υπέρβαρους άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας τους βλέπουν κανονικού βάρους) και ο δεύτερος «να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε καθημερινά στον εαυτό μας».

6 στους 10 ενήλικες στην Ελλάδα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Ορισμένα στοιχεία για την παχυσαρκία είναι αρκετά για να γίνει αντιληπτή η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και η εμπέδωση από όλους, επιστήμονες και ευρύ κοινό, ότι πρόκειται για νόσο. Σύμφωνα με την Αναστασία Μπαρμπούνη, Παιδίατρο και Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, εκτιμάται ότι το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι στην κατηγορία υπέρβαρου ή παχύσαρκου το 2030. Το παραπάνω βάρος αφορά μία στις πέντε γυναίκες και έναν στους επτά άνδρες. Στην Ελλάδα, περιττό βάρος έχουν έξι στους δέκα ενήλικες.

Και όμως, η αναγνώριση της παχυσαρκίας ως νόσου χρειάζεται ακόμη… δουλειά. Όπως προκύπτει από στοιχεία μελέτης στη χώρα μας που πραγματοποιήθηκε το 2019 και παρουσιάστηκε στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου από τον ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο, Ευθύμιο Καπάνταη, το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα γνώριζαν ότι είχαν παχυσαρκία, ωστόσο μόλις ένας στους τρεις απευθύνθηκε σε γιατρό και διατροφολόγο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα με προβλήματα βάρους σε υψηλότατο ποσοστό δεν θέλουν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, ενώ, όπως είπε ο κ. Καπάνταης, και αρκετοί επαγγελματίες υγείας δεν προχωρούν στη συνταγογράφηση αγωγής μην αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ασθένεια, όπως άλλες ασθένειες, για παράδειγμα η υπέρταση ή ο διαβήτης.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της ίδιας έρευνας είναι ότι η πρώτη επιλογή επαγγελματία που απευθύνθηκαν οι συμμετέχοντες που ζήτησαν βοήθεια για τη διαχείριση του βάρους είναι ο διατροφολόγος. Ωστόσο, ο γιατρός έρχεται τρίτος στη σειρά, με τη δεύτερη θέση να ανήκει στον γυμναστή, ο οποίος δεν έχει άμεση σχέση με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ένα 47% των παχύσαρκων συμμετεχόντων στην ίδια μελέτη χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής, αλλά μόλις οι μισοί εξ αυτών έχουν απευθυνθεί σε ειδικό.