Διοικούσα επταμελή Επιτροπή που θα τρέξει το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία συγκρότησε με απόφασή της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί ένα πλάνο τριών επιπέδων, με σκοπό να μειωθεί το βάρος των μικρών παιδιών που απειλεί την ανήλικη αλλά και την ενήλικη ζωή τους με πολλά νοσήματα και προβλήματα. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 4 στα 10 παιδιά 2-14 ετών είναι παχύσαρκα.

Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα έχει ως στόχο τη μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (2019) σε 24,5% το 2025. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης και είναι ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε πρώτο επίπεδο, σημαντικό ρόλο έχει το σχολείο. Συγκεκριμένα, για τα παιδιά 4-17 ετών θα ενταχθούν ειδικά προγράμματα τις ώρες του σχολείου, όπως εκμάθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων και διαγωνισμός μαγειρικής για την ανάδειξη της πιο υγιεινής συνταγής. Επιπλέον, η καλλιέργεια λαχανόκηπων από τα ίδια τα παιδιά θα τα «εκπαιδεύσει» στα εποχικά προϊόντα και στην αναγνώριση των πλέον υγιεινών. Αναμένεται, επίσης, να δημιουργηθούν σύλλογοι και προγράμματα που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αθλητικές ομάδες καλαθοσφαίρισης και λέσχες περιπάτου.

Η Διοικούσα Επιτροπή που συγκρότησε η κυρία Αγαπηδάκη αποτελείται από τα εξής μέλη:

  1. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟ ΙΩΑΝΝΗ, του κλάδου ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Διατροφής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.
  2. ΛΕΒΑΝΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Διευθύντρια του Γραφείου Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, με αναπληρώτρια την ΚΟΝΤΕΛΕ ΙΩΑΝΝΑ, του κλάδου ΠΕ Διαιτολογίας, με ειδικότητα Διαιτολογίας, η οποία υπηρετεί στο Τμήμα Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Διατροφής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.
  3. ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ, Δικηγόρος, Συνεργάτης του Γραφείου Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, με αναπληρώτρια τη ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, του κλάδου ΠΕ Διαιτολογίας, με ειδικότητα Διαιτολογίας, η οποία υπηρετεί στο Τμήμα Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Διατροφής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.
  4. ΓΑΛΑΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ, Δικηγόρος, Συνεργάτης του Γραφείου Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, με αναπληρωτή τον ΒΛΑΧΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με ειδικότητα Διοικητικού Οικονομικού, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Διατροφής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.
  5. ΠΛΑΚΑΝΤΩΝΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, με αναπληρώτρια την ΚΑΖΑΚΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Παιδικής Προστασίας της UNICEF.
  6. ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, Υπεύθυνη Τομέα Παιδικής Προστασίας – Συντονίστρια Έργου της UNICEF, με αναπληρώτρια την ΚΟΥΒΑΡΑ ΕΥΔΟΚΙΑ, Υπεύθυνη Προγραμμάτων της UNICEF.
  7. ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, Υπεύθυνος Συμμόρφωσης Προγραμμάτων της UNICEF, με αναπληρωτή τον ΚΟΚΚΟΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, Βοηθό Προγραμμάτων της UNICEF.