Με την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τις πολλές και σοβαρές λοιμώξεις που καταγράφονται μέσα στα ελληνικά νοσοκομεία, και το οποίο θα εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, φιλοδοξεί το υπουργείο Υγείας να βελτιώσει τη δυσχερή θέση της χώρας μας αναφορικά με τη μικροβιακή αντοχή (ανθεκτικά μικρόβια). Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις λοιμώξεις και η εστίαση του στην ενιαία υγεία, στο οικοσύστημα δηλαδή που αποτελούν άνθρωποι,  ζώα και περιβάλλον, από τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Τις δύο σημαντικές δράσεις προανήγγειλε χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, μετά από ερώτηση του ygeiamou.gr  σχετικά με την κατάχρηση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα, που έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα δημόσιας υγείας μετά την πανδημία κορωνοϊού.

Παρά τις προσπάθειες να μειωθεί η άσκοπη συνταγογράφηση και κατανάλωση αντιβιοτικών μέσω εκστρατειών για την ορθή χρήση τους, η μικροβιακή αντοχή  συνεχίζει να είναι μια σημαντική απειλή. Τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, όπως περιγράφονται στην ετήσια έκθεση «Health at a glance 2023», δείχνουν ότι η χώρα μας είναι πρώτη στις συνταγές αντιβιοτικών.

Πιο αναλυτικά, με τα στοιχεία να αφορούν στο 2021 και ανάμεσα σε επιλεγμένες χώρες, οι καθορισμένες ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 άτομα πληθυσμού την ημέρα είναι στο  21,7% στην Ελλάδα. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 13,1%, ενώ την Ελλάδα ακολουθούν η Γαλλία (19,3%) και η Ιταλία (15,9%).

Επιπλέον στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις  δίνει όμως και πρόσφατη έρευνα του ΕΟΔΥ που πραγματοποιήθηκε σε δύο περιόδους (Απρίλιο έως Αύγουστο 2022 και Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2022).

Σύμφωνα με αυτή, το 12,1% των νοσηλευόμενων εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής. Σε κάθε ασθενή με λοίμωξη αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 1,2 λοιμώξεις. Από το σύνολο των 1.408 λοιμώξεων που καταγράφηκαν στο δείγμα και το χρονικό διάστημα της μελέτης, το 69,6% εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Οι ήδη εκδηλωμένες λοιμώξεις κατά την εισαγωγή είχαν πιθανή προέλευση το ίδιο νοσοκομείο (επανεισαγωγή ασθενούς) στο 7,5% των περιπτώσεων, άλλο νοσοκομείο στο 8,9%, Μονάδες Χρονίως Πασχόντων στο 2,9% και μη καθορισμένης προέλευσης στο 9,2%. Για το 1,8% των λοιμώξεων η προέλευση δε μπορούσε να καθοριστεί.

«Σχεδιάζουμε πρώτα να επικαιροποιήσουμε το Εθνικό Σχέδιο. Υπάρχει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που είμαστε υποχρεωμένοι να το έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ήταν τετραετές και έχει λήξει και πρέπει να το επικαιροποιήσουμε. Και το φτιάχνουμε από την αρχή με δράσεις οι οποίες θα είναι κοστολογημένες. Δηλαδή το προηγούμενο ήταν λίγο ευχολόγιο – πρέπει να το πω- και το νυν, αυτό που φτιάχνουμε τώρα είναι συγκεκριμένο με χρονοδιαγράμματα και κοστολογημένο. Και θα το έχουμε έτοιμο σύντομα με την αναπληρώτρια να το θεσμοθετήσουμε. Δεν είναι μόνο το Υπουργείο Υγείας. Επειδή η μικροβιακή  αντοχή αφορά ουσιαστικά το θέμα της ενιαίας υγείας. Εμπλέκεται και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.  Το επικαιροποιούμε, θα το στείλουμε και στα άλλα υπουργεία και είναι το σχέδιο με το οποίο θα δράσουμε. Και υπάρχει και ένα άλλο σχέδιο για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, το ετοιμάζουμε και αυτό, είναι δυο παράλληλα τα οποία θα τα φέρουμε στο προσκήνιο εν καιρώ» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χατζηχριστοδούλου.

«Έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης δράσεις που θα κάνει ο ΕΟΔΥ για το κομμάτι αυτό που είναι ήδη ανεπτυγμένα. Έχουμε άλλα πράγματα τα οποία αφορούν ειδικά στο κομμάτι των ΜΕΘ» συμπλήρωσε η κυρία  Αγαπηδάκη.