Με αγωνία περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τις διευκρινίσεις για το μπόνους αποδοτικότητας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας. Δικαιούχοι θα είναι και αρκετοί εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που βέβαια θεωρούν ότι το μπόνους θα «διχάσει».

«Στην περίοδο της πανδημίας αναγνωρίσθηκε από όλους η υπερπροσπάθεια που καταβάλαμε και η αυτοθυσία που επιδείξαμε. Δεν κατανοούμε λοιπόν την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση bonus παραγωγικότητας στο Δημόσιο άρα και στο ΕΣΥ που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης Δημοσίων Υπαλλήλων από το οποίο η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε Απεργία-Αποχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η απόφαση της κυβέρνησης ορίζει ότι στην αρχή του έτους θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι στόχοι προς ανταμοιβή από το σύνολο των στόχων που θα τεθούν στις οργανικές μονάδες προς υλοποίηση με συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης απόδοσης. «Στις υπηρεσίες Δημόσιας υγείας ποιος και πως θα καθορίζονται όλοι αυτοί οι στόχοι;», διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ, υποστηρίζοντας ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. «Κάθε ασθενής που γίνεται καλά, είναι μία νίκη όλων των υπηρετούντων υγειονομικών στα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια. Η προσφορά όλων των υπηρετούντων υγειονομικών δεν αμφισβητείται από κανέναν, ποιος λοιπόν θα καθορίσει το ποσό της ανταμοιβής που θα οριστεί ως bonus; Ποιος λοιπόν θα καθορίσει τους δικαιούχους εργαζομένους στις Δημόσιες Υπηρεσίες όπως είναι και τα Νοσοκομεία που έχουν 13 χρόνια να επιλέξουν με αντικειμενικά κριτήρια Προϊσταμένους οργανικών τμημάτων;».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στο ΕΣΥ καταγράφεται κύμα μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που υπηρετούν άνω των 7 ετών εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, την άρνηση ένταξης στα ΒΑΕ, κ.ά. «Κάθε μήνα με βάση τα επίσημα στοιχεία αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ χωρίς να αντικαθίστανται. Προκηρύξεις προσωπικού γίνονται αλλά λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ καθυστερούν για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να εκδοθούν οριστικά τα αποτελέσματα. Έτσι η προκήρυξη του έτους 2019 των 4.000 θέσεων ακόμη δεν ολοκληρώθηκε και οι προκηρύξεις που τώρα σταδιακά εκδίδονται στα πλαίσια της υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης για 6.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το έτος 2024 στο ΕΣΥ θα ολοκληρωθούν ύστερα από αρκετό χρονικό διάστημα εάν δεν αλλάξει κάτι στο ΑΣΕΠ».

Διαβάστε επίσης:

ΕΣΥ: Πότε αναμένεται να «ανοίξει» για τους ιδιώτες γιατρούς – Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι

ΕΣΥ: Τα παράπονά σας τώρα (και) ψηφιακά – Τι καταγγέλλουν συχνότερα οι ασθενείς

Γιατροί του Δημοσίου με ιδιωτικά ιατρεία και ιδιώτες σε Δημόσια Νοσοκομεία: Πότε θα γίνει πραγματικότητα το νέο ΕΣΥ