Μια αρκετά σημαντική παρενέργεια των τοπικών κορτικοστεροειδών προκύπτει από νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εθνικής Ερευνητικής Βάσης Δεδομένων Ασφάλισης Υγείας της Ταϊβάν, σε υψηλές δόσεις, οι κρέμες στεροειδών, που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων, μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην υγεία των οστών. Ειδικότερα, το φαρμακευτικό προϊόν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Το εν λόγω εύρημα προέκυψε μετά από μελέτη σε 129.682 περιπτώσεις οστεοπόρωσης και 34.999 περιπτώσεις μείζονος οστεοπορωτικού κατάγματος (MOF). Οι μελετητές συνέκριναν, στη συνέχεια, αυτά τα στοιχεία με 518.728 ανθρώπους χωρίς οστεοπόρωση και 139.996 χωρίς μείζον οστεοπορωτικό κάταγμα, αντιστοιχίζοντας τα στοιχεία φύλου και ηλικίας.

Η ομάδα ανακάλυψε σαφείς σχέσεις μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης τοπικών κορτικοστεροειδών και της οστεοπόρωσης ή του μείζονος οστεοπορωτικού κατάγματος. Πιο συγκεκριμένα, συγκριτικά με τη μηδενική χορήγηση στεροειδών, οι χαμηλές, μεσαίες και υψηλές δόσεις συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης σε διάστημα πέντε ετών κατά 1,22, 1,26 και 1,34 φορές και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μείζονος οστεοπορωτικού κατάγματος κατά 1,12, 1,19 και 1,29 φορές αντίστοιχα.

Αναφορικά με τα επιμέρους ευρήματα, υψηλότερο κίνδυνο φάνηκε να διατρέχουν οι γυναίκες και οι ενήλικες κάτω των 50 ετών.

«Η μελέτη τονίζει την ανάγκη οι γιατροί να γνωρίζουν τις πιθανές παρενέργειες της χρήσης τοπικών κορτικοστεροειδών και να χορηγούν αυτή την ουσία πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο ερευνητής Chia-Yu Chu, από την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός – Σοβαρά ασθενείς: Τα φάρμακα που βοηθούν – Οι σωστές δόσεις

Διαβήτης, Υπέρταση και Θρόμβωση: Τα φάρμακα που απογειώνουν τον κίνδυνο

Το γνωστό φάρμακο που αμβλύνει τις παρενέργειες των κορτικοστεροειδών