Διάφορους και ενδεχομένως όχι «αθώους» συνειρμούς μπορεί να προκαλέσει η ονομασία ενός κατάγματος που σχετίζεται με τον Δον Ζουάν είτε εναλλακτικά τον Καζανόβα και εν γένει Εραστή (Don Joan/Casanova/Lover’s fracture). Αναπόφευκτα μάλλον, θα σκεφτούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του θρυλικού φανταστικού ήρωα ή του Ιταλού συγγραφέα, την ηδονοθηρία δηλαδή και τον ελευθεριάζοντα τρόπο ζωής. Θα μας διαφύγει όμως ότι το συνεχές κυνήγι της απόλαυσης οδηγεί συχνά σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως το ενδεχόμενο ο εραστής να αναγκαστεί να το σκάσει από το παράθυρο για να γλυτώσει από τον απατημένο σύζυγο. Πιθανότατα όμως, δεν θα γλυτώσει και το κάταγμα.

Το κάταγμα του Δον Ζουάν αποτελεί εναλλακτική ονομασία για το κάταγμα της πτέρνας, το συχνότερο κάταγμα στα οστά του ταρσού που συνήθως προκαλείται από κάποια πτώση από μεγάλο ύψος -εξ ου και οι εργάτες σε σκαλωσιές αποτελούν ομάδα κινδύνου-, μπορεί όμως να συμβεί και σε τροχαία ατυχήματα. Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε καταπόνηση από το επαναλαμβανόμενο στρες στην πτέρνα (κάταγμα κόπωσης).

Τα κατάγματα πτέρνας αποτελούν σοβαρούς τραυματισμούς. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η πτέρνα δέχεται επταπλάσιο φορτίο συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα. Συχνά περιγράφεται σαν αυγό με σκληρό κέλυφος που όταν σπάσει, το υλικό του, το οστό δηλαδή, καταρρέει. Μπορεί να συνοδεύονται από άλλους τραυματισμούς όπως διάστρεμμα ή κάταγμα ποδοκνημικής άρθρωσης. Επειδή η δύναμη που ευθύνεται για το κάταγμα της πτέρνας μπορεί να περάσει και στη σπονδυλική στήλη, θα πρέπει να γίνεται κλινικός και ακτινολογικός έλεγχος για τυχόν κάταγμα στους σπονδύλους.

Σύμφωνα με στοιχεία από την κορυφαία βάση ιατρικών δεδομένων StatPearlsμελέτες δείχνουν ότι:

  • πάνω από το 70% των ασθενών με κατάγματα αστραγάλου φέρουν επιπλέον τραυματισμούς
  • ένα 10% θα εμφανίσει σύνδρομο διαμερίσματος, μια επώδυνη παθολογική κατάσταση που μπορεί οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες αν δεν λάβει θεραπεία
  • μια πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η οστεομυελίτιδα (μετεγχειρητικά)
  • χειρουργήσιμο ή μη, το κάταγμα μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα υπαστραγαλικής άρθρωσης, με τον κίνδυνο μετατραυματικής αρθρίτιδας εξαπλάσιο για τις περιπτώσεις συντηρητικής θεραπείας
  • είναι πολύ συχνός ο χρόνιος πόνος.

Γιατί είναι αναγκαίο το ασφαλιστήριο

Αιφνίδιος πόνος στην πτέρνα, τοπικό οίδημα και εκχυμώσεις στην πτέρνα και τον αστράγαλο μαζί με αδυναμία στήριξης στο πόδι με το κάταγμα είναι τα βασικά συμπτώματα. Όσοι έχουν ασφαλιστήριο υγείας μπορούν να επωφεληθούν από τις καλύψεις για τα επείγοντα περιστατικά -εφόσον παρέχονται από το πρόγραμμά τους- και να απευθυνθούν στο Τμήμα Επειγόντων συμβεβλημένου νοσοκομείου. Η διάγνωση βασίζεται στον ακτινολογικό έλεγχο ενώ η αξονική τομογραφία θα δείξει τον βαθμό συντριβής και αν το κάταγμα έχει είναι ενδαρθρικό, οπότε θα επιλεγεί και η κατάλληλη θεραπεία.

Στην περίπτωση κάποιων καταγμάτων επιλέγεται η συντηρητική θεραπεία με επίδεση με ελαστικό επίδεσμο, ανάπαυση, παγοθεραπεία, χρήση βακτηριών στο περπάτημα (πατερίτσες) και νάρθηκες για να αποτρέπεται η κίνηση του σπασμένου οστού. Στην περίπτωση αυτή, δεδομένου πως δεν χρειάστηκε επέμβαση και νοσηλεία, ένα βασικό πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα, εκτός αν έχει ενισχυθεί με συμπληρωματική κάλυψη για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.

Στην περίπτωση όμως που το κάταγμα είναι αποσπαστικό, ενδαρθρικό, συντριπτικό κ.λπ. η χειρουργική επέμβαση θα είναι μονόδρομος. Το συμβόλαιο υγείας θα καλύψει τις αναγκαίες δαπάνες σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις (π.χ. ανάταξη καταγμάτων – εξαρθρημάτων άκρων υπό γενική αναισθησία, τοποθέτηση γύψου στο χειρουργείο), συμπεριλαμβανομένης τη οστεοσύνθεσης εάν χρειάζεται αλλά και άλλων επεμβάσεων αν π.χ. ο τραυματισμός έχει επεκταθεί στη σπονδυλική στήλη. Αντίστοιχα, θα ενεργοποιηθούν και οι επιδοματικές παροχές -εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο.

Τα κατάγματα πτέρνας μπορεί να κοστίσουν ισόβια προβλήματα. Πέρα από την αρθρίτιδα και τον χρόνιο πόνο που προαναφέρθηκαν, πιθανώς να οδηγήσουν σε δυσκαμψία, πώρωση του κατάγματος σε λάθος θέση, μείωση στην κινητικότητα της αστραγαλοκνημικής άρθρωσης, χωλότητα λόγω κατάρρευσης του οστού της πτέρνας και κατά συνέπεια ανισοσκελία. Κάποιες φορές μπορεί της αρχικής χειρουργικής επέμβασης να ακολουθήσουν και άλλες ή να καταστεί αναγκαία η μόνιμη χρήση κηδεμόνα. Για τους λόγους αυτούς το ασφαλιστήριο υγείας είναι αναγκαίο.

Διαβάστε επίσης:

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Έκτακτη νοσηλεία: Οι καλύψεις που φέρνουν κοντά σας τους συγγενείς σας

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται