*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Νιώθετε το κεφάλι σας βαρύ; Το άγχος μπορεί να ευθύνεται για τον επίμονο πόνο στους κροτάφους σας. Πράγματι, μια παγκόσμια πανδημία σε συνδυασμό με την καθημερινή πίεση από την δουλειά, την οικογένεια και τα οικονομικά μπορεί να δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα στο κεφάλι σας για πονοκεφάλους από στρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ψυχολογικό στρες μπορεί να προκαλέσει σωματική ένταση και κάματο στο μυικό σας σύστημα. Δύσκαμπτος αυχένας, πιασμένη πλάτη και τραπεζοειδείς. Αν αυτοί οι μύες είναι πολύ σφιγμένοι, μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Στην πραγματικότητα, οι πονοκέφαλοι απο στρες είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών.

Όταν είσαστε αγχωμένοι, οι μυϊκές ομάδες στο λαιμό, το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, το σαγόνι, τους ώμους και το στήθος σας τείνουν να συστέλλονται περισσότερο από ό,τι συνήθως. Αυτές οι μυϊκές συσπάσεις, «τραβούν» το κεφάλι και το λαιμό σας ενώ προκαλούν πόνο και την αίσθηση ότι κάτι σφίγγει έντονα χαμηλά τον αυχένα σας.

Με αυτές τις απλές διατάσεις, οι σφιγμένοι μύες θα αποκτήσουν μια προσωρινή αύξηση του εύρους κίνησης, βελτίωση της ροής του αίματος και επακόλουθη μείωση της δυσκαμψίας. Αν και οι διατάσεις δεν είναι μια μαγική θεραπεία για χρόνιους πονοκεφάλους ή ημικρανίες (που μπορεί να είναι κληρονομικές ή να προκαλούνται από άλλες υποκείμενες παθήσεις) μπορεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την επώδυνη πίεση ενός δυνατού πονοκεφάλου, δοκιμάστε αυτό το πεντάλεπτο πρόγραμμα διατάσεων και θα νιώσετε άμεση ανακούφιση. 20”-30” σε κάθε στάση.

  • Πιέζω το πιγούνι προς το στήθος.

  • Με μια πετσέτα ή με τα δυο χέρια πίεσε απαλά τον αυχένα προς τα εμπρός.

  • Πίεση του κεφαλιού στο πλάι.

  • Πίεση του κεφαλιού στο πλάι κοιτώντας προς την μια μασχάλη μας.

  • Ορθή γωνία το χέρι στον τοίχο και πιέζω το σώμα μπροστά.

  • Δένω τα χέρια πίσω απότην πλάτη και τα πιέζω προς τα πάνω.

 

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της. Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24,
Instagram: @famous_sp

Διαβάστε ακόμη:

Sliders: Το αξεσουάρ που μεταμορφώνει το σώμα σε 12′

Workout για να μπούμε σε φόρμα και να «φτιάξουμε σώμα» για την παραλία

Λάστιχα αντοχής: Εύκολες ασκήσεις για όλους