Αρκούν 30 έως 60 λεπτά άσκησης ενίσχυσης των μυών κάθε εβδομάδα για να μειωθεί κατά 10% έως 20% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία (καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο, διαβήτη κ.ά.), σύμφωνα με μία νέα ιαπωνική επιστημονική μελέτη.

Η άσκηση ενίσχυσης των μυών μπορεί να περιλαμβάνει «βαράκια», αλτήρες, push up, κοιλιακούς, βαθιά καθίσματα, αλλά και σκάψιμο, φτυάρισμα κ.ά. Το όφελος αφορά αποκλειστικά τη μυϊκή ενδυνάμωση και είναι ανεξάρτητο από το όφελος της αεροβικής άσκησης. Η συνδυασμένη αεροβική άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση εκτιμήθηκε ότι μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, 46% καρδιαγγειακού θανάτου και 28% θανάτου από καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χαρούκι Μόμα της Ιατρικής Σχολής του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Τοχόκου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό Αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 16 έρευνες από πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Ιαπωνία κ.ά.), οι οποίες αφορούσαν άτομα από 18 έως 97 ετών σε χρονικό ορίζοντα έως 25 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι η μυϊκή ενδυνάμωση σχετίζεται με μείωση κατά 10% έως 20% του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και ειδικότερα του θανάτου από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, μερικούς καρκίνους και διαβήτη. Δεν βρέθηκε μείωση του κινδύνου στους καρκίνους εντέρου, νεφρών, ουροδόχου κύστης και παγκρέατος. Από την άλλη πλευρά, παραμένει ασαφές εάν υπάρχει έξτρα όφελος σε περίπτωση που η μυϊκή εξάσκηση υπερβαίνει τη μία ώρα εβδομαδιαίως.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://bjsm.bmj.com/content/early/2022/01/19/bjsports-2021-105061