Ένα ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία καταγράφει ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με τον κύκλο εργασιών να υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ και τον αριθμό των εργαζομένων στις εταιρείες να ανέρχονται σε 11.398.

Τα εξελιγμένα ιατρικά μηχανήματα και οι υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας έχουν προσφέρει πολλά ως προς την ακριβέστερη διάγνωση ασθενειών, με τα παραδείγματα να είναι πολλά. Ωστόσο, στη χώρα μας παραμένουν προβλήματα και προκλήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο λειτουργώντας ανασταλτικά σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων και τελικά μειώνοντας το όφελος για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας (Ι.Π.Υ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και παρουσιάστηκε χθες, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των εταιρειών που δραστριοποιούνται στον κλάδο κινούνται σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας αύξηση 14,53% το 2020 σε σχέση με το 2019 και 19,28% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Στοιχεία από τις 367 εταιρείες που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2021 δείχνουν ότι τα κέρδη ξεπερνούν τα 360 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, όμως, και ατιμολόγητα υλικά σηκώνουν…αναχώματα στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Πιο αναλυτικά, οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από τα νοσοκομεία ανέρχονται σε 1,3 δις ευρώ (στοιχεία 2023), σύμφωνα με τη μελέτη. Επιπλέον, το 2022 το ύψος των ατιμολόγητων υλικών ανήλθε σε 107.674 εκατ. ευρώ, έναντι των 67.810 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 59%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ιατρικά υλικά που παραδίδονται από τους προμηθευτές προς τα νοσοκομεία με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προϋπάρξει η αντίστοιχη πίστωση και, μέχρι να προσδιοριστεί αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει τιμολόγηση, κατά συνέπεια ούτε και εξόφληση.

«Στον ιατροβιοτεχνολογικό κλάδο δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη περίπου 34.000 εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους και καταγράφουν κύκλο εργασιών της τάξης των 140 δισ. €, ο οποίος αντιστοιχεί στο 25%-30% της αντίστοιχης παγκόσμιας αγοράς. Στη χώρα μας, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου προσεγγίζει τα 2,3 δισ. €, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 11.000 άτομα. Σημειώνεται ότι τη ραχοκοκαλιά του κλάδου αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά εταιρεία είναι 23 άτομα. Οι προοπτικές του κλάδου για ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα σε όρους κύκλου εργασιών και απασχόλησης μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες, εφόσον διαμορφωθούν πιο σταθερές συνθήκες στην αγορά, η οποία μπορεί να καταστεί εξόχως ελκυστική για νέες επενδύσεις», σημείωσε ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, κ. Κυριάκος Σουλιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ενδεικτικό, ότι το ποσοστό των απαιτήσεων έναντι των πωλήσεων ανέρχεται σε 60%, ενώ οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από τα νοσοκομεία ξεπερνούν το 1,3 δισ. €, συνθήκη, η οποία αναμφίβολα λειτουργεί ανασταλτικά σε σχέση με τον στόχο της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων στη χώρα, προς όφελος των ασθενών αλλά και του ίδιου του συστήματος υγείας».

Με αφορμή τη μελέτη ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΙΒ κ. Δημήτρης Νίκας δήλωσε ότι ο κλάδος των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π), ως ο κατ’ εξοχήν κλάδος της καινοτομίας παρουσιάζει τεράστια συμβολή στη Δημόσια Υγεία και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής, και η καταγραφή των στοιχείων αποδεικνύουν τη συνεισφορά και υπεραξία του σε υγειονομικό, οικονομικό-επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Αναφερόμενος στη δυναμική του κλάδου σημείωσε ότι η αδυναμία επίλυσης χρόνιων προβλημάτων καθυστερεί την ανάπτυξη και εξέλιξη των επιχειρήσεων του κλάδου και την είσοδο νέων τεχνολογιών στην χώρα μας. «Ως δυναμικός και καινοτόμος κλάδος, με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξειδικευμένο προσωπικό, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο μετασχηματισμό της υγείας και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΣΥ – Καινοτομία: Τι αλλάζει στα νοσοκομεία Κρήτης και Μακεδονίας – «Σκανάρονται» εισαγωγές και νοσηλείες

ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Σχέδιο αναβάθμισης για ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση στα Τμήματα Επειγόντων

Χειρουργεία – Αναμονές: Η λίστα που βάζει φρένο σε καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στο ΕΣΥ