Τέλος στις αναμονές για προγραμματισμένα χειρουργεία επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Υγείας με τη δημιουργία ενιαίας λίστας χειρουργείων, που προβλέπεται σε νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, για τη διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας συστήνει Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ως σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Βασικοί όροι για την κατάρτισή της αποτελούν η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής ενημερώνεται αμελλητί για την ημερομηνία της επέμβασης όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Από λίστα αυτή εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντως, είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Υπεύθυνη για τη λειτουργία του νέου συστήματος είναι η ΗΔΙΚΑ που αναλαμβάνει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να ορίσει τις δικλείδες ασφαλείας. Τα πρόσωπα, τα οποία είναι εξουσιοδοτημένα να επεξεργάζονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που περιέχονται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, δεσμεύονται από την τήρηση του απορρήτου ή της εμπιστευτικότητας σχετικά με την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων τους.

Σήμερα, τα νοσοκομεία πρέπει να τηρούν λίστες χειρουργείων (καθένα τη δική του), με βασικό σκοπό να ξεδιαλύνουν το τοπίο βάζοντας σειρά και προτεραιοποίηση στις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Ακόμη και σήμερα, όμως, σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας οι λίστες δεν ενημερώνονται, δεν τηρούνται ή δεν ελέγχονται. Εάν στην απουσία οργάνωσης συνυπολογιστεί η έλλειψη προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα αρκετά χειρουργικά τραπέζια να μη χρησιμοποιούνται, προκύπτουν σημαντικές αναμονές. Οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν τρεις μήνες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τον ένα χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της υγείας τους.

Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις, όπως παρατάσεις συμβάσεων προσωπικού και ρυθμίσεις ζητημάτων για δαπάνες υγείας. Μεταξύ άλλων, συστήνεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, με σκοπό την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Επιπλέον, για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών.