«Οδηγός» για τη διαμόρφωση του Χάρτη Υγείας, που είναι ανάμεσα στις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας και τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, είναι και τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή των DRG, του συστήματος κατηγοριοποίησης των περιστατικών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία ανάλογα με τη διάγνωση και την περίθαλψη που έλαβαν οι ασθενείς.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα που δίνει μια πλήρη εικόνα για το παραγόμενο έργο των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ βοηθά και στην εξοικονόμηση πόρων, εφαρμόζεται με επιτυχία σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα και πάει ένα βήμα παρακάτω: Μέχρι το τέλος του έτους, τα νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Κρήτης) και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) θα μπουν σε καθεστώς αποζημίωσης, δηλαδή θα αποζημιώνονται βάσει τις υπηρεσίες που παρέχουν και όχι «τυφλά» όπως συμβαίνει σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται συζήτηση για μεταφορά της χρηματοδότησης των νοσοκομείων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με το Υπουργείο Υγείας να διατηρεί ένα μικρό ποσοστό χρηματοδότησης.

Η πορεία της ψηφιακής καταγραφής των νοσηλευομένων αλλά και η ανάπτυξη μηχανισμού ποιοτικού ελέγχου των στοιχείων που καταχωρούνται συζητήθηκαν στη χθεσινή και 4η κατά σειρά διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG (ΚΕΤΕΚΝΥ). Ο φορέας, δηλαδή, που «τρέχει» το σύστημα DRG.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, Παντελής Μεσσαρόπουλος, είναι έτοιμη προς υπογραφή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη όλων των νοσοκομείων της χώρας στο σύστημα. Επίσης, για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 7ης και 3ης ΥΠΕ τα οποία είναι ψηφιακά… ώριμα, προχωρά η αποζημίωσή τους με βάση το παραγόμενο έργο, δηλαδή τις ιατρικές πράξεις, τα χειρουργεία, τις νοσηλείες που πραγματοποιούν. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους για να ακολουθήσουν έως τον Απρίλιο και τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία.

Ελέγχονται ένα προς ένα τα περιστατικά στα νοσοκομεία της Κρήτης

Η καινοτομία αυτή φέρνει απομείωση του συνολικού κόστους των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση εξοικονόμηση πόρων για το κράτος, αλλά χωρίς να γίνονται «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η κοστολόγηση βασίζεται απλά στην ύπαρξη των πραγματικών δεδομένων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μεσσαρόπουλος, για να λειτουργεί σωστά το «ψηφιακό μητρώο» των νοσοκομείων, απαιτούνται ακόμη δύο σημαντικές παρεμβάσεις. Η πρώτη είναι η εκπαίδευση του προσωπικού για την οποία ήδη μεριμνά το ΚΕΤΕΚΝΥ και η δεύτερη η ποιότητα. Βάζουν οι γιατροί τα σωστά στοιχεία μέσα στην πλατφόρμα; Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Αυτή τη στιγμή το ΚΕΤΕΚΝΥ ελέγχει ένα προς ένα τα καταχωρημένα περιστατικά – περίπου 166.000 – των νοσοκομείων της Κρήτης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ και διασταυρώνει τα ποιοτικά στοιχεία των κωδικοποιήσεων.

Το χρονικό της ψηφιακής διαδρομής των νοσοκομείων

Η πορεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην ψηφιοποίηση των δεδομένων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 όταν το ΚΕΤΕΚΝΥ έλαβε τα απαραίτητα εργαλεία για να δημιουργήσει πρότυπα νοσοκομεία. Η αρχή έγινε με ένα νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό του Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) όπου συνδέθηκε ο ηλεκτρονικός φάκελος νοσηλείας με το νέο σύστημα κοστολόγησης. Το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα είχε, άλλωστε, μεγάλο βαθμό «ψηφιακής ωρίμανσης».

Γρήγορα ακολούθησαν όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης στα οποία ταξινομήθηκαν τα περιστατικά σε κατηγορίες, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η κύρια διάγνωση των ασθενών, τυχόν επανεισαγωγή, τα δημογραφικά στοιχεία (φύλο και ηλικία), η διάρκεια νοσηλείας και η ιατρική πράξη. Το αποτέλεσμα; Μια πλήρης, ποσοτικά και ποιοτικά, εικόνα του ΕΣΥ και των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες.

Μετά την 7η ΥΠΕ επιχειρήθηκε η ένταξη στο σύστημα DRG της 3ης ΥΠΕ, μιας περιφέρειας με μεγάλες ανομοιογένειες. Τελικά ο στόχος επετεύχθη, με εξαίρεση το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Προστέθηκε, ωστόσο, το ΑΧΕΠΑ από την 4η ΥΠΕ. Έπειτα, προχώρησε η ένταξη τριών νοσοκομείων της Θεσσαλίας, δύο νοσοκομείων από τη 2η ΥΠΕ (Θριάσιο και νοσοκομείο Σύρου) και δύο από την Αττική. Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα για ένταξη στο σύστημα όλων των νοσοκομείων της χώρας και προωθείται σχετική Υπουργική Απόφαση.

 

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζονται οι διαδικτυακές εκδηλώσεις για την αξιοποίηση της πλατφόρμας DRG στα νοσοκομεία

Τα DRGs μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων και της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης

Πέντε κρίσιμα πεδία μεταμορφώνουν τα Δημόσια Νοσοκομεία