Στο «φουλ» είναι… αναμμένες οι μηχανές για τη δημιουργία σύγχρονων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία. Η εικόνα των σκοτεινών διαδρόμων σε πολύ παλιά κτίρια με πλήθος ασθενών να περιμένουν επί ώρες αλλάζει. Ήδη χθες υπεγράφη η σύμβαση με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για ανακατασκευή του ΤΕΠ του Θριασίου νοσοκομείου ενώ σε περίπου 15 ημέρες ακολουθεί το «Αττικόν», ένα νοσηλευτικό ίδρυμα – πυλώνας της δυτικής Αττικής το οποίο δέχεται μεγάλες ροές ασθενών.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, είναι ολοκληρωμένη η μελέτη που βασίζεται σε σύγχρονες προδιαγραφές και διαμορφώθηκε έπειτα από οδηγίες της ειδικής επιστημονικής εταιρείας επειγοντολογίας αλλά και διεθνείς πρακτικές. Έτσι, εκτός από το κτιριακό «λίφτινγκ», τα νέα ΤΕΠ θα είναι πρότυπα, θα ομαλοποιηθεί η λειτουργία τους και θα γίνεται πιο γρήγορη διαχείριση, καθώς και καλύτερη απορρόφηση των απλών περιστατικών. Οι διαδικασίες διαλογής και εξυπηρέτησης θα είναι fast-track, με όφελος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς των οποίων η ταλαιπωρία αναμένεται να μειωθεί.

Ειδικά για το νοσοκομείο «Αττικόν» που δέχεται σε κάθε εφημερία του έναν πολύ μεγάλο όγκο ασθενών η ανακατασκευή του ΤΕΠ έχει ιδιαίτερη αξία. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πειραιώς και Νήσων) οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών προχωρούν με ταχύτητα καθώς μεγάλο μέρος των μελετών έχει συντονιστεί και ολοκληρωθεί. Χθες υπεγράφη μεταξύ της 2ης Υπε και της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση ανακατασκευής του ΤΕΠ του Θριασίου. Σε περίπου 15 ημέρες ακολουθεί το Αττικό και εντός Οκτωβρίου σειρά παίρνουν το αντικαρκινικό «Μεταξά», το νοσοκομείο Νίκαιας και το Τζάνειο. Υπενθυμίζεται ότι το «Μεταξά» έχει βρεθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, για τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω παλαιότητας.

Σε ό,τι αφορά στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας, αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό οργανωμένα ΤΕΠ. Το συγκεκριμένο Τμήμα του Ευαγγελισμού, συγκεκριμένα, έχει ενταχθεί στη λίστα με τα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία θα προχωρήσουν εργασίες ανακατασκευής, ωστόσο οι προτεραιότητες καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και το ΤΑΙΠΕΔ. Το τελευταίο έχει υπογράψει σύμβαση και με τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες στο πλαίσιο του έργου «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα», για το οποίο θα απορροφηθούν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ.

«Βήμα -βήμα προχωράμε σε ολόκληρη την Ελλάδα για να δημιουργήσουμε συνθήκες όσο το δυνατόν καλύτερες για τους ασθενείς μας, συνθήκες υποδοχής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Εξωτερικά Ιατρεία, καλύτερο τρόπο διαχείρισης των εφημεριών, ένα καλύτερο ΕΣΥ που όλοι ονειρευόμαστε και αξίζει στους Έλληνες», δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συνολικά, προβλέπεται η αναβάθμιση 58 ΤΕΠ. Επίσης, παρεμβάσεις θα γίνουν συνολικά σε έως 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρα Υγείας. Όλα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ένα από τα βασικά μέτρα για την επόμενη ημέρα της Υγείας που έχει στην «ατζέντα» της η κυβέρνηση και παρουσιάστηκαν από τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι άξονες για ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας είναι 10.000 προσλήψεις, επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος, η πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναβαθμίσεις σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και κλινικές νοσοκομείων πραγματοποιούνται και μέσω άλλων πηγών χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του ΤΕΠ του νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» με δωρεά του Κοινοφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση πριν από ένα χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: 10.000 προσλήψεις υγειονομικών – Τέσσερα νέα νοσοκομεία

Θεσσαλονίκη: Δύο νέα νοσοκομεία δίνουν πνοή στη δημόσια υγεία

ΤΕΠ: Ο «θεραπευτής» που διώχνει το στρες των ασθενών στα επείγοντα