Σύσσωμος ο κλάδος της υγείας συμμετέχει στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Ενώσεις γιατρών, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς και άλλα επαγγέλματα υγείας… κατεβαίνουν στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν.

«Η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας! Γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες! Να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να τρέξουν τις πράσινες μπίζνες σε μία χώρα που με δική τους ευθύνη έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος. Αντί να είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το κράτος να στηρίξει τους πλημμυροπαθείς που βιώνουν για μία ακόμα φορά την πλήρη εγκατάλειψη, φέρνουν νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντάς μας έναν αιώνα πίσω, νομιμοποιώντας την διαμορφωμένη εργασιακή ζούγκλα. Έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη. «Ελαστικοποιεί» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, αυξάνει την εντατικοποίηση», σημειώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της.

Η Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει ανακοινώσει ότι συμμετέχει με τη σειρά της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, καθώς και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10.30 στο Σύνταγμα.

Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία, επίσης, θα δώσει «το παρών» στις κινητοποιήσεις επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως «για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις. Στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι που επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει τις συνθήκες που εργάζονται οι οποίες θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων».

Στη μαζική κινητοποίηση συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών. «Το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή θεσπίζει διατάξεις που μεταξύ άλλων καταργούν το 8ωρο και την πενθήμερη εργασία και καταλύει θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών», σημειώνει το ΔΣ του Συλλόγου καλώντας τα μέλη στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Χειρουργεία – Αναμονές: Η λίστα που βάζει φρένο σε καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στο ΕΣΥ

ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Σχέδιο αναβάθμισης για ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση στα Τμήματα Επειγόντων

Νοσοκομεία – ΕΣΥ: Γιατί οι γιατροί δέχονται επιθέσεις από ασθενείς – Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα