Η θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για τα σκευάσματα ηπαρινών, η κατανομή των 200 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και η δυνατότητα αύξησης τιμής σε εξαιρετικές περιπτώσεις φαρμάκων που κινδυνεύουν άμεσα να εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά, αποτελούν τα θέματα των τριών τελευταίων υπουργικών αποφάσεων που θα φέρουν την υπογραφή του Υπουργού Υγείας  Θάνου Πλεύρη σχετικά με το φάρμακο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός στο ygeiamou.gr, τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν τις τρεις ουσιαστικές εκκρεμότητες που έχουν απομείνει ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του στη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση. Ειδικότερα:

Ηπαρίνες

Όπως επισημαίνει ο Υπουργός Υγείας, το ζήτημα των ηπαρινών, δηλαδή των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται ως αντιπηκτικά στην πρόληψη και τη θεραπεία της θρόμβωσης και της εμβολής, εξακολουθεί να απασχολεί, καθώς υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να τελειώσουν τα αποθέματα στην χώρα. Για το λόγο αυτό από τη μια έχουν γίνει κινήσεις για έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να οριστεί και ο κλειστός προϋπολογισμός για την αποζημίωση των φαρμάκων αυτών. Μάλιστα έχει σταλεί πρόσκληση για διαπραγμάτευση από την αρμόδια επιτροπή στις 5 εταιρείες που διακινούν τα σχετικά σκευάσματα (Βιανέξ, Leo, Sanofi, Viatris και ITF).

Ο κ. Πλεύρης σημειώνει πως θα υπάρχει Υπουργική Απόφαση η οποία θα προσδιορίζει τον κλειστό προϋπολογισμό ώστε να μην υπάρξει σχετικός κίνδυνος. Βέβαια εδώ να επισημάνουμε ότι η τιμή που αυτή τη στιγμή αποζημιώνεται η ηπαρίνη στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλή και θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα αύξησής της, κάτι που δεν επιτρέπεται με βάση την νομοθεσία.

Αύξηση τιμών φτηνών φαρμάκων

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η αύξηση της τιμής ενός φαρμάκου, είναι κάτι το οποίο σε γενικές γραμμές δεν επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Ο υπουργός υγείας έχει αναφέρει όμως κατά το πρόσφατο παρελθόν, ότι προκειμένου κάποια σημαντικά φάρμακα με χαμηλή τιμή να φύγουν από την ελληνική αγορά εξαιτίας της ζημιογόνου διακίνησής τους στη χώρα, να δοθεί η δυνατότητα αιτήσεων για αύξηση τιμής.

Την ίδια στιγμή όμως, μια ευρεία αύξηση τιμών φαρμάκων για πολλά φτηνά σκευάσματα δεν αποτελεί ένα καλό προεκλογικό αφήγημα. Έτσι φαίνεται ότι ο υπουργός υγείας βρήκε μία μέση λύση ώστε σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις τουλάχιστον, να επιτρέπεται η αύξηση της τιμής, Όπως για παράδειγμα για την περίπτωση της ηπαρίνης ή για κάποια ιδιαίτερα χαμηλής τιμής σκευάσματα που η αύξηση τιμής δεν θα ήταν μεγαλύτερη από μερικά λεπτά του ευρώ. Αναμένεται λοιπόν άμεσα και η σχετική υπουργική απόφαση.

Η κατανομή των 200 εκατομμυρίων ευρώ

Στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κύριου Θεόδωρου Σκυλακάκη, βρίσκεται η υπουργική απόφαση την οποία ήδη έχει υπογράψει ο κύριος Θάνος Πλεύρης και αφορά στο πως θα κατανεμηθούν τα επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ στους επιμέρους κλειστούς προϋπολογισμούς της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός υγείας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τα 200 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να κατανεμηθούν ισόποσα στις τρεις κατηγορίες φαρμάκων, δηλαδή στα φάρμακα τα οποία διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους τα οποία διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ και τέλος στα νοσοκομεία