Τον κίνδυνο αν δεν δοθεί λύση στο θέμα του προϋπολογισμού για την εξόφληση των ηπαρινών το 2022, να ξεμείνουν  από αυτό το σημαντικό φάρμακο αντιμετωπίζουν άμεσα τα φαρμακεία και νοσοκομεία. Ενώ ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεσμεύτηκε να δώσει λύση και για τον προϋπολογισμό του 2022 όπως έκανε και με τις νοσοκομειακές ηπαρίνες για το 2021, δεν το έχει κάνει ακόμη και δυστυχώς οι φαρμακευτικές εταιρείες αναμένεται να σταματήσουν τη διακίνηση τέλη Ιανουαρίου.

Να επισημάνουμε ότι η ηπαρίνη χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό στην πρόληψη και τη θεραπεία της θρόμβωσης και της εμβολής. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη θεραπεία των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, όπως η ασταθής στηθάγχη ή το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αλλά δεν είναι η μόνη χρήση τους. Είναι βασικό συστατικό για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης στην οποία υποβάλλονται οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ενώ είναι τα προτιμώμενα αντιπηκτικά για τις εγκύους. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και στην πρόληψη τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών των ογκολογικών θεραπειών.

Θυμίζουμε ότι με ρύθμιση που είχε γίνει για τη δαπάνη των ηπαρινών στον ΕΟΠΥΥ το 2021, τις εξαιρούσε από το clawback, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προέκυψαν από τις διεθνείς ελλείψεις πρώτων υλών για την παραγωγή τους και τις αυξημένες ανάγκες της χώρας, για την κάλυψη των ασθενών.

Ωστόσο, δημιουργήθηκαν δύο σημαντικά κενά: Το πρώτο, που αφορούσε στην παράλειψη της αγοράς των νοσοκομείων για το 2021, που αντιστοιχεί σε περίπου 13 εκατ. ευρώ, 6 εκατ. ευρώ από αυτά αντιστοιχούν στο clawback. Αυτό το ζήτημα ουσιαστικά λύθηκε αν και εκκρεμεί μία εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση.

Παράλληλα, στον αέρα παρέμενε και η δαπάνη των ηπαρινών, τόσο σε ΕΟΠΥΥ όσο και ΕΣΥ, για το 2022. Για τις δαπάνες ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων για το 2022 ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί λύση με Υπουργική Απόφαση, η οποία είναι στη διαδικασία σύνταξης, για τη δημιουργία σχετικών κλειστών προϋπολογισμών.

Στη συνέχεια υπάρχει βεβαίως και η δαπάνη για το 2023. Για το θέμα αυτό θα πρέπει να κληθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για διαπραγμάτευση και αυτό όμως δεν έχει γίνει.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα θέματα είχαν προκύψει όσον αφορά και δύο άλλες σημαντικές κατηγορίες σκευασμάτων: τα παράγωγα αίματος και δη τις γ-σφαιρίνες και τα σκιαγραφικά. Όμως και για τις δύο αυτές κατηγορίες δόθηκε λύση και αφενός δημιουργήθηκε κλειστός προϋπολογισμός για τις γ-σφαιρίνες στην εκπνοή του 2022 ενώ και για τα σκιαγραφικά προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες.

Όπως αναφέραμε υπάρχει περιθώριο να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση μέσα στην επόμενη εβδομάδα η οποία θα αφορά στον κλειστό προϋπολογισμό  που χρηματοδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην συνέχιση της προμήθειας νοσοκομείων και φαρμακείων με ηπαρίνες.

Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται ανησυχία σε σημαντικές ομάδες ασθενών, καθώς δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό θα επαρκούν τα αποθέματά σε νοσοκομειακές δομές και φαρμακεία, τα οποία δεν είναι και πολλά, λόγω της φύσης των προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: 

Το «φάρμακο» που μειώνει την ανάγκη για αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά και αντιασθματικά