Σαφές μήνυμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, έδωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της επιπλέον χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης με 200 εκατομμύρια ευρώ, περί το 1/3 αυτών θα δοθεί για τα νοσοκομεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr σχετικά με το τι συζητήθηκε χθες 12 Απριλίου στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, ο υπουργός διευκρίνισε ότι βασικό μέλημα είναι η αύξηση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων για φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς εκεί εντοπίζεται και το μεγαλύτερο έλλειμα πόρων.

Αν και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εδώ και 10 μέρες καταγράψει ποια είναι τα καυτά θέματα του κλάδου, η χθεσινή συνάντηση περιορίστηκε στα δύο πιο σημαντικά: τον προσδιορισμό του clawback για το 2022, τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τη Νοσοκομειακή Δαπάνη και την κατανομή των ποσών που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) όσον αφορά στη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) για το 2022 και το 2023 στον ήδη υφιστάμενο Δημόσιο Φαρμακευτικό Προϋπολογισμό (50 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι έχουν οριστικοποιηθεί όλοι οι κλειστοί προϋπολογισμοί φαρμάκων για το 2022 (εκκρεμεί η δημοσίευση κάποιων σε ΦΕΚ) και ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να προχωρήσει σύντομα στους υπολογισμούς των ποσών clawback ανά εταιρεία.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε ότι τα σημειώματα που πρέπει να σταλούν για το νοσοκομειακό clawback προς τις εταιρείες θα εκδοθούν έως το τέλος Μαΐου και μάλιστα για το σκοπό αυτό η ΕΚΑΠΥ δήλωσε ιδιαίτερα έτοιμη να συνδράμει. Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας είναι ενήμερο για τις οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουν οι εταιρείες για το 2022 έως τις 30.06 το αργότερο.

Για τη διάθεση των 50 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2022, ο Υπουργός είπε ότι η κύρια σκέψη είναι να κατευθυνθούν κυρίως προς το κανάλι του νοσοκομείου, αναφέροντας ένα ποσό μεταξύ 30-40 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τη διάθεση 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2023, ο Υπουργός είπε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού των ΦΥΚ θα είναι κοντά στα 55 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της φαρμακευτικής αγοράς, ένα σημείο προς διευκρίνιση είναι εάν τα 150 εκατ. ευρώ θα είναι πρόσθετα στα 50 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν το 2022 (δηλαδή εάν η συνολική αύξηση για το 2023 θα είναι 200 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού προϋπολογισμού του 2022). Αν αυτό θα ισχύσει παράλληλα με τη διάθεση του συνόλου των 50 εκατ. ευρώ (για το 2022) στα νοσοκομεία, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διευκρινιστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να επαναλάβουμε ότι η υπέρβαση της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα αποτελεί μεγάλο βραχνά για το Υπουργείο Υγείας, καθώς υπολογίζεται στα περίπου 700 εκατ. ευρώ με τις φαρμακευτικές εταιρείες ουσιαστικά να καλύπτουν άνω από το 60% της αναγκαίας χρηματοδότησης για τα φάρμακα των νοσηλευόμενων ασθενών.

Σημειώνεται ότι, η κατανομή των πρόσθετων δαπανών για το 2022 και το 2023 θα πρέπει να νομοθετηθεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργού.