Στην ενίσχυση της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης προχωρά άμεσα το Υπουργείο Υγείας «εκμεταλλευόμενο» τις δεσμεύσεις του απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σχετικά με τη συμβολή του στη μείωση του clawback. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 12/4 κοινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών δηλαδή με τους επικεφαλής των: ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), PIF (PhARMA Inovvation Forum) και ΣΑΦΕΕ (Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα κατά 150-200 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών για μείωση του clawback. Όπως είναι γνωστό επειδή ο προϋπολογισμός για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων πολιτών, δεν ξεπερνά τα 2,6-2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το υπόλοιπο ποσό το καλύπτον οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate). Μάλιστα για το 2023, οι συνολικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί να μειώσει τις επιβαρύνσεις αυτές και αν δεν το καταφέρει θα πρέπει να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο ένα συγκεκριμένο ποσό.

Στην αυριανή λοιπόν συνάντηση, την οποία έχουν ζητήσει ήδη εδώ και μια εβδομάδα οι φαρμακευτικές εταιρείες, υπάρχει μια ευρεία ατζέντα θεμάτων όμως φαίνεται πως το κύριο θέμα θα είναι το πως θα κατανεμηθούν τα 150 εκατ. ευρώ και ίσως ακόμη 50 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή του Δημοσίου στο clawback των φαρμακευτικών εταιρειών για τα έτη 2022 και 2023. Δηλαδή τι ποσό θα χρηματοδοτήσει τον κάθε ξεχωριστό κλειστό προϋπολογισμό (Ιδιωτικά Φαρμακεία, Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ/ΦΥΚ και Νοσοκομεία)

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, αυτή τη στιγμή και μέχρι τις εκλογές, βασικές εκκρεμότητες για τις οποίες έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Υγείας, είναι η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ και η έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε να λυθεί το θέμα της εξασφάλισης προϋπολογισμού για τις ηπαρίνες. Επίσης είναι πολύ πιθανό να αποφαιστεί παράλληλα και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης με 50 εκατ. ευρώ, εφόσον το clawback του 2022 δεν μειώθηκε αντίστοιχα σε σχέση με το 2022.

Σενάρια κατανομής

Εν όψει της αυριανής συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας, οι εκπρόσωποι της αγοράς ετοίμασαν 5 πιθανά σενάρια κατανομής του πόρου που θα προστεθεί στη δαπάνη, των 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.

Το πρώτο σενάριο, που θα εφαρμοστεί στον προϋπολογισμό του 2023, αφορά στην ισότιμη κατανομή του ποσού στα 3 επιμέρους κανάλια. Δηλαδή από 50 εκατ. ευρώ σε φάρμακα κοινότητας, ΦΥΚ και νοσοκομειακά.
Το δεύτερο προβλέπει ποσοστά, αναλογικά με την κατανομή του προϋπολογισμού για το 2023, δηλαδή περίπου 47% στην κοινότητα, 33% στα ΦΥΚ και 20% για τα νοσοκομεία.
Το τρίτο σενάριο ακολουθεί αναλογικά τη δαπάνη του 2022 και προβλέπει περίπου 41% για φάρμακα κοινότητας, 33% για ΦΥΚ και 25% για τα νοσοκομειακά.
Το τέταρτο σενάριο προβλέπει ποσοστά υπολογισμένα βάσει των συνολικών επιστροφών της αγοράς το 2022, δηλαδή περίπου 26%, 34% και 40% αντίστοιχα.
Το πέμπτο σενάριο προβλέπει ποσοστά κατ’ αναλογία με το ποσοστό του clawback του 2022, δηλαδή περίπου 21%, 36% και 43%, αντίστοιχα.

Πάντως αν και δεν είναι ακόμη κάτι δεδομένο, η λογική του Υπουργείου είναι να επιμερισθεί το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα με το μερίδιο που κατέχει το κάθε κανάλι στη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη.