Το «πράσινο φως» ανάψε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη χορήγηση των εμβολίων Moderna και Pfizer στη μικρότερη ηλικιακή ομάδα, εκείνη κάτω των 5 ετών.

Οι αρμόδιοι φορείς ακολούθησαν τη σύσταση των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που διατυπώθηκε σε ένα ειδικό πάνελ και στη συνέχεια έγινε ψηφοφορία για να αποφασισθεί η χορήγηση των ενέσιμων σκευασμάτων.

Όλοι οι Αμερικανοί εκτός από τα περίπου 20 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών μπορούσαν, μέχρι τώρα, να προστατευτούν με τις δόσεις ενάντια στον κορωνοϊό.

Πλέον και τα δύο εμβόλια της Moderna θα μπορούν να χορηγούνται σε παιδιά από έξι μηνών έως 5 ετών, τη στιγμή που και οι τρεις δόσεις της Pfizer θα μπορούν να είναι διαθέσιμες στα παιδιά από έξι μηνών μέχρι 4 ετών.

Όπως προβλέπει η διαδικασία για την έγκριση των εμβολίων, μια ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων θα συναντηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο για να εξετάσει το ζήτημα.

Στη συνέχεια, η διευθύντρια του CDC θα διατυπώσει τη δική της σύσταση, που συνιστά το τελικό στάδιο προτού οι δόσεις αρχίσουν να διανέμονται την άλλη βδομάδα.

Η δόση είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των νηπίων αυτής της ηλικιακής ομάδας, ενώ θα προστατεύει εκείνα που υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα.

Από τις τελευταίες μελέτες, πάντως, φάνηκε ότι η παραλλαγή Omicron καθιστά πιο αδύναμα τα εμβόλια, με αποτέλεσμα ακόμη και παιδιά να υποφέρουν από πιο βαριά νόσηση του κορωνοϊού.

Ειδήσεις σήμερα: 

Προσωπικός γιατρός: Αντικίνητρο επιπλέον συμμετοχής 10% σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια σε όσους δεν εγγραφούν

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος για long Covid με τη μετάλλαξη Omicron

UNICEF: Πάνω από 40 εκατομμύρια παιδιά ξεριζωμένα σε όλο τον κόσμο