Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs), οι H2-ανταγωνιστές και τα αντιόξινα, φάρμακα που χορηγούνται σε διαταραχές του πεπτικού όπως η δυσπεψία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αυξάνουν τις πιθανότητες ημικρανίας και άλλων τύπων σοβαρής κεφαλαλγίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

«Δεδομένης της ευρείας χρήσης των φαρμάκων που μειώνουν τα γαστρικά οξέα και των πιθανών επιπτώσεων στην εμφάνιση ημικρανίας, τα αποτελέσματα αυτά δικαιολογούν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση» δήλωσε η Margaret Slavin από την ερευνητική ομάδα και αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Maryland στο College Park. «Πιστεύεται εν γένει ότι γίνεται υπερσυνταγογράφηση στα εν λόγω φάρμακα και η νέα έρευνα αναδεικνύει και άλλους κινδύνους που συνδέονται με τη μακροχρόνια χρήση αναστολέων της αντλίας πρωτονίων, όπως ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας» πρόσθεσε.

H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται από τα γαστρικά οξέα που ανεβαίνουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Πέρα από τη δυσχέρεια στην καθημερινότητα των ασθενών από τις ενοχλητικές καούρες ή ακόμη και έλκη, έχει αποδειχθεί παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.

Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα από περίπου 12.οοο άτομα που λάμβαναν αντιόξινα φάρμακα από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή ή δράση των γαστρικών οξέων, για να διερευνήσει τη σχέση τους με την εκδήλωση κεφαλαλγιών.

Συγκριτικά με τα άτομα που δεν λάμβαναν τέτοια φάρμακα, ο κίνδυνος ημικρανίας ήταν αυξημένος κατά:

  • 70% για την ομάδα των PPIs
  • 40% για την ομάδα των H2-ανταγωνιστών
  • 30% για την ομάδα των αντιόξινων.

Η Slavin τόνισε ότι η μελέτη εξέτασε μόνο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι τα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία είναι συνήθως λιγότερο ισχυρά. Προειδοποίησε έπειτα ότι άνθρωποι δεν πρέπει να διακόψουν τα φάρμακά τους χωρίς να μιλήσουν με έναν γιατρό.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι χρειάζονται φάρμακα με αντιόξινη δράση για τη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή άλλων παθήσεων, και τα άτομα με ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα ή συμπληρώματα θα πρέπει να συζητήσουν με τους γιατρούς τους για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν την αγωγή τους» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Επτά τρόφιμα που ηρεμούν το στομάχι

Πονοκέφαλος: Πώς να απαλλαγούμε με 6 απλές κινήσεις

Δυσπεψία: Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που καταπολεμά τις καούρες – Αποτελεσματικό όσο τα αντιόξινα