Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και γιαούρτι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt που δημοσιεύθηκε στην JAMA Oncology.

Τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε ίνες και γιαούρτι έχουν ήδη τεκμηριωθεί για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και την προστασία από τους καρκίνους του πεπτικού.

Τα νέα ευρήματα που βασίστηκαν στην ανάλυση δεδομένων από έρευνες σε 1,4 εκ. ενήλικες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία υποδηλώνουν ότι αυτού του τύπου η διατροφή μπορεί να παρέχει προστασία και κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με την ποσότητα φυτικών ινών και γιαουρτιού που κατανάλωναν. Εκείνοι με την μεγαλύτερη κατανάλωση γιαουρτιού και ινών είχαν και μειωμένο κατά 33% κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα συγκριτικά με την ομάδα όσων δεν κατανάλωναν γιαούρτι ή κατανάλωναν ελάχιστες ίνες.

«Αυτός ο αντίστροφος συσχετισμός ήταν ισχυρός και παρατηρήθηκε με συνέπεια σε καπνιστές, μη καπνιστές ή πρώην καπνιστές καθώς και σε άνδρες και γυναίκες» σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Xiao-Ou Shu καθηγήτρια στο κέντρο έρευνας για τον καρκίνο Ingram και συν-επικεφαλής του Προγράμματος Έρευνας για την Επιδημιολογία του Καρκίνου στο Αντικαρκινικό Κέντρο Vanderbilt-Ingram.

Η Δρ. Shu απέδωσε τα οφέλη υγείας στα προβιοτικά συστατικά της συγκεκριμένης διατροφής που ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό ρυθμίζουν ευεργετικά το μικροβίωμα του εντέρου.