Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η ζάχαρη, βασικά συστατικά της δυτικής διατροφής, θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από την έξαρση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες, σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 40 ετών αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2030, ενώ προβλέπεται να είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους νέους μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη, που εκπονήθηκε από την ερευνητική ομάδα της Cleveland Clinic, διερευνήθηκαν διαφορετικοί μεταβολίτες, οι ουσίες δηλαδή που δημιουργούνται στο σώμα όταν διασπώνται οι τροφές.

Η μελέτη εξέτασε 170 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, εκ των οποίων οι 66 ήταν ασθενείς νεαρής ηλικίας, κάτω δηλαδή των 50 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεαρότερα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν χαμηλότερα επίπεδα κιτρικού άλατος σε σχέση με τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Το κιτρικό είναι μια ένωση που δημιουργείται όταν το σώμα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.

Το κιτρικό άλας έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του όγκου και την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι άνθρωποι διασπούσαν τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες σε ορισμένα τρόφιμα, γεγονός που, όπως πρότειναν, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πρόσληψη κόκκινου κρέατος και ζάχαρης σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

«Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους υδατάνθρακες για να παράγουμε την ενέργειά μας, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα από τη διατροφή μας σχετίζεται πραγματικά με την εμφάνιση καρκίνου», δήλωσε ο δρ. Suneel Kamath, γαστρεντερικός ογκολόγος στην Cleveland Clinic και κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Αν και είναι κάτι που δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο δρ. Kamath επισημαίνει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ερευνητική ανάλυση. Ωστόσο, τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι καλή ιδέα να περιορίσετε το κόκκινο κρέας και τη ζάχαρη στη διατροφή σας είναι πλέον αρκετά.

Μια προηγούμενη έκθεση της της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας είχε προειδοποιήσει ότι το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 50 έως 54 ετών σε εθνικό επίπεδο είναι πλέον σχεδόν 60 ανά 100.000.

Για λόγους σύγκρισης, μεταξύ 1975 και 1979, το ποσοστό ήταν περίπου 40 ανά 100.000 – γεγονός που υποδηλώνει αύξηση κατά 50% σε περίπου 45 χρόνια. Περίπου το 43% των διαγνώσεων αφορούσε άτομα ηλικίας 45 έως 49 ετών.

Tέλος, επισημαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι διαγνώστηκαν λανθασμένα με παθήσεις όπως αιμορροΐδες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αναιμία και θέματα ψυχικής υγείας.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η εξέταση που θα αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που μειώνει έως και 52% τον κίνδυνο

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το χάπι που μειώνει τη θνησιμότητα