Τα πολλαπλά οφέλη μίας σημαντικής υπερτροφής για τον οργανισμό αποκάλυψαν πρόσφατες μελέτες, που συνδέουν τα σπαράγγια με την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως του καρκίνου.

Το λαχανικό με την ζωντανή, γήινη γεύση, τα πολλά χρώματα και τους διάφορους τρόπους μαγειρέματος αποδεικνύεται ισχυρός σύμμαχος για τον οργανισμό μας, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας έναντι διάφορων παθήσεων, χάρη στις θρεπτικές ουσίες που περικλείει. Η ήπια γεύση του, οι χαμηλές του θερμίδες αλλά και η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξετε τα σπαράγγια στη διατροφή σας.

Σύμφωνα με τα πρότυπα MyPlate του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, τα σπαράγγια είναι ένα από τα πιο ισορροπημένα διατροφικά λαχανικά. Πρόκειται για μία υπερτροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, απαλλαγμένη από λιπαρά, νάτριο και χοληστερόλη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 100 γραμμάρια μεγειρεμένων σπαραγγιών περιέχουν:

  • Θερμίδες: 20 kcal
  • Φυτικές ίνες: 2,1 γρ
  • Υδατάνθρακες: 3,9 γρ
  • Βιταμίνη C: 6,9 mg
  • Βιταμίνη Ε: 1,3 mg
  • Φυλλικό οξύ: 134 mcg
  • Κάλιο: 202 mg
  • Φώσφορος: 48,6 mg
  • Μαγνήσιο: 12,6 mg

Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας, τα σπαράγγια ξεχωρίζουν για τις τρεις ευεργετικές ιδιότητες:

1. Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν ενδείξεις υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισόδιου με την υψηλή πρόσληψη καλίου και την περιορισμένη κατανάλωση αλατιού. Επομένως, μία διατροφή που περιλαμβάνει ελεγχόμενη πρόσληψη αλατιού και υψηλή πρόσληψη καλίου μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη ή τον έλεγχο της υπέρτασης.

Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση με δύο τρόπους: Χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αποβάλλει το υπερβολικό αλάτι στα ούρα. Τα σπαράγγια αποτελούν μια ισχυρή πηγή καλίου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των σπαραγγιών έχουν συνδεθεί άμεσα με την αντιμετώπιση του κινδύνου πρόκλησης καρδιακών παθήσεων, ενώ μπορούν να «προλάβουν» και το ενδεχόμενο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, η κατανάλωση σπαραγγιού μειώνει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα, ενώ συμβάλλει και στον περιορισμό της θνησιμότητας.

Μία άλλη έρευνα, που μελέτησε περαιτέρω την επίδραση των σπαραγγιών στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, εξέτασε υπερτασικούς αρουραίους για πάνω από 10 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα αντανακλούσε ότι οι αρουραίοι που έκαναν δίαιτα με σπαράγγια είχαν 17% χαμηλότερη πίεση από τους υπόλοιπους, οι οποίοι τρέφονταν με κανονική διατροφή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σπαράγγια διαθέτουν μια ενεργή χημική ουσία που προκαλεί τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, επισημαίνουν, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως τα σπαράγγια, μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές επίπεδο αρτηριακής πίεσης.

2. Έχουν αντικαρκινική δράση

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα κύτταρα του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση κάποιας μορφής καρκίνου. Τα σπαράγγια έρχονται να λειτουργήσουν εξισορροπητικά στον κίνδυνο αυτό, καθώς διαθέτουν μία ποικιλία αντιοξειδωτικών, που λειτουργούν σαν ασπίδα, βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλει αυτές τις επιβλαβείς τοξίνες.

Τα σπαράγγια αποτελούν, επιπλέον, πλούσια πηγή φυλλικού οξέος. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέως στον οργανισμό μπορούν να ενισχύσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, εμποδίζοντας την κυτταρική διαίρεση στα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην αναγέννηση τέτοιων κυττάρων.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τα σπαράγγια είναι πως περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών. Οι ίνες αυτές αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο στην προστασία έναντι του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας δοκιμής προσυμπτωματικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι διαιτητικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν, συγκεκριμένα, ότι τα άτομα, των οποίων η διατροφή περιελάμβανε υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου συγκριτικά με όσους δεν είχαν εντάξει τις φυτικές ίνες στο διατροφολόγιό τους.

3. Θωρακίζουν το ήπαρ από τις τοξίνες και ανακουφίζουν από το hangover

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα αμινοξέα και τα μέταλλα που βρίσκονται στο εκχύλισμα σπαραγγιού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το hangover, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα από τις τοξίνες που βρίσκονται στο αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν βιοχημικά στοιχεία για το πώς τα σπαράγγια συμβάλλουν στις βιολογικές λειτουργίες, αποδεικνύοντας τη θεραπευτική τους χρήση.

Διαβάστε ακόμη:

Καφές: Πόσα φλιτζάνια ανεβάζουν τη χοληστερόλη

Δέρμα: Το Νο1 συστατικό που καταπολεμά την ακμή – Τα τρόφιμα που το περιέχουν

Βιταμίνη C: Πόση χρειαζόμαστε σύμφωνα με το βάρος μας