Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Saint Louis (SLU) δείχνει ότι η κετογονική διατροφή, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσε να αποτρέψει εντελώς ή ακόμα και να αναστρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια που προκαλείται από μια μεταβολική διαδικασία.

Η ερευνητική ομάδα υπό τον Kyle S. McCommis, Ph.D., επίκουρο καθηγητή Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο SLU, εξέτασε σε ένα ζωικό μοντέλο μια μεταβολική διαδικασία που φάνηκε να απενεργοποιείται στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Συγκεκριμένα, η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίστηκε μέσω αλλαγής σε κετογονική διατροφή υψηλών λιπαρών.

«Οι μελέτες αυτές υποδεικνύουν ότι μια διατροφή με υψηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες ενδεχομένως να αποτελεί μια θρεπτική θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας», σχολιάζει ο Δρ. McCommis στη σχετική δημοσίευση στο Nature Metabolism.

Το μυοκάρδιο απαιτεί μεγάλες ποσότητες χημικής ενέργειας, αποθηκευμένης στα θρεπτικά συστατικά, για τη φυσιολογική λειτουργία των συσπάσεων της καρδιάς. Για να διατηρηθεί αυτή η υψηλή μεταβολική ικανότητα, η καρδιά είναι ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί σε τροποποιημένα μεταβολικά αποθέματα κατά τη διάρκεια των διάφορων αναπτυξιακών, διατροφικών ή σωματικών καταστάσεων. Η κατεστραμμένη ευελιξία, ωστόσο, σχετίζεται με καρδιακή δυσλειτουργία σε παθήσεις όπως ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η έκφραση του MPC –μορίου που σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας- μειώνεται στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας και ότι η γενετική διαγραφή του MPC στα ποντίκια οδηγεί σε καρδιακή αναδιαμόρφωση και δυσλειτουργία.

«Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αποφευχθεί ή ακόμα και να ανατραπεί μέσω της κετογονικής διατροφής υψηλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων. Επιπλέον, η 24ωρη νηστεία στα ποντίκια, παρείχε επίσης σημαντική βελτίωση στην αναδιαμόρφωση της καρδιάς», εξηγεί ο Δρ. McCommis.

Οι διατροφές με υψηλότερο περιεχόμενο σε λιπαρά, αλλά αρκετούς υδατάνθρακες για τον περιορισμό της κέτωσης (μεταβολική διαδικασία που συμβαίνει όταν το σώμα αρχίζει να καίει λίπος), επίσης βελτίωσαν σημαντική την καρδιακή ανεπάρκεια σε ποντίκια με έλλειψη της έκφρασης του MPC στην καρδιά.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει ένα ζωτικό ρόλο για τη χρησιμότητα του MPC στην καρδιακή λειτουργία και υπογραμμίζει τη δυναμική των διατροφικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση του μεταβολισμού του καρδιακού λίπους με στόχο την πρόληψη ή την αντιστροφή της καρδιακής δυσλειτουργίας και την αναδιαμόρφωσή της στο περιβάλλον της ανεπάρκειας MPC», σημείωσε καταληκτικά ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης

Ελληνική έρευνα αποκαλύπτει τη διατροφή που βελτιώνει την μνήμη

Δείτε πόσα αποκαλύπτει η γλώσσα για την λειτουργία της καρδιάς μας

Η διατροφή που αντιμετωπίζει τον ιό της γρίπης