Μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει μια πιθανή σχέση μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων και της ελκυστικότητας που αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι σε ένα πρόσωπο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μονπελιέ της Γαλλίας διερεύνησαν πώς η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, που αποτελούν βασικό συστατικό της δυτικής διατροφής, μπορεί να επηρεάσει το πόσο ελκυστικό φαίνεται το πρόσωπο ενός ατόμου στους άλλους. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύονται στο PLOS ONE.

Στη νέα μελέτη, τα επίπεδα κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων των συμμετεχόντων συνδέθηκαν στατιστικά με την ελκυστικότητα του προσώπου τους, όπως αυτή αξιολογήθηκε από εθελοντές του αντίθετου φύλου.

Η δυτική διατροφή αποτελείται από υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων υδατανθράκων, γεγονός που συχνά αφαιρεί μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας, όπως το λευκό αλεύρι, η κρυσταλλική ζάχαρη και τα συστατικά πολλών συσκευασμένων σνακ. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτή η νέα έρευνα διερευνά κατά πόσον αυτοί οι υδατάνθρακες μπορεί επίσης να επηρεάζουν χαρακτηριστικά που δεν σχετίζονται με την υγεία, όπως η ελκυστικότητα του προσώπου.

Προκαταρκτικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί επίσης να επηρεάσει μη ιατρικά χαρακτηριστικά, όπως η ελκυστικότητα ενός ατόμου. Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτό το ενδεχόμενο, η ομάδα μελέτης διεξήγαγε μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 104 Γάλλοι ενήλικες άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές έδωσαν σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες ένα πρωινό με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ άλλοι έλαβαν ένα πρωινό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Μετά το πρωινό, οι ετεροφυλόφιλοι εθελοντές αξιολόγησαν την ελκυστικότητα των συμμετεχόντων του αντίθετου φύλου με βάση φωτογραφίες που ελήφθησαν δύο ώρες μετά το γεύμα. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή για να ελαχιστοποιηθούν οι πολιτισμικές διαφορές.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι εκείνοι που έφαγαν το πρωινό με τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και όσοι κατανάλωναν τακτικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες αξιολογήθηκαν ως λιγότερο ελκυστικοί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα τρόφιμα υψηλής ενέργειας φάνηκε να συσχετίζονται με υψηλότερες αξιολογήσεις ελκυστικότητας. Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων: Ειδικά για τα απογευματινά σνακ των ανδρών στους άνδρες, η κατανάλωση υψηλής ενέργειας συσχετίστηκε με χαμηλότερες αξιολογήσεις ελκυστικότητας, ενώ η υψηλή γλυκαιμική κατανάλωση συνδέθηκε με υψηλότερες αξιολογήσεις ελκυστικότητας.

Η μελέτη έλεγξε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής ηλικίας, της αντιλαμβανόμενης ηλικίας, του δείκτη μάζας σώματος, του καπνίσματος και της τριχοφυΐας στο πρόσωπο, για να διασφαλίσει ακριβή αποτελέσματα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων και της ελκυστικότητας του προσώπου, ωστόσο οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για πιο ολοκληρωμένες μελέτες για την πλήρη κατανόηση αυτής της σχέσης.

Οι συγγραφείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η ελκυστικότητα του προσώπου, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, φαίνεται να επηρεάζεται από την άμεση και χρόνια κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων από άνδρες και γυναίκες», αναδεικνύοντας μια άλλη διάσταση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων που επηρεάζεται από τις διατροφικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης:

Πότε είναι πιο ελκυστικές οι γυναίκες; Έρευνα απαντά

Πέντε πράγματα που βρίσκουν οι γυναίκες ελκυστικά στους άνδρες

Σχέσεις: Τα ετερώνυμα (δεν) έλκονται